Οροπέδιο Λασιθίου: Θέλει κόπο το καλό ψωμί για να γίνει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Οροπέδιο Λασιθίου: Θέλει κόπο το καλό ψωμί για να γίνει

 


Θέλει κόπο το καλό ψωμί για να γίνει κι αυτό φρόντισε να θυμίσει στους παλιότερους και να μάθει στους νεώτερους ο Κώστας Φουκαράκης, μέσα από σειρά φωτογραφιών που κοινοποίησε, με την προετοιμασία του σταριού που παρήγαγε φέτος η οικογένεια του στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου για τις ανάγκες της παρασκευής ψωμιού.


Στις φωτογραφίες βλέπουμε στιγμιότυπα από το άπλωμα του σταριού στον ήλιο, αφού έχει πλυθεί, για να στεγνώσει καλά. Μετά θα πάει για άλεσμα και θα γίνει αλεύρι.


Βέβαια μην φανταστείτε πως στους φούρνους σήμερα ακολουθείτε η ίδια επίπονη διαδικασία για να αλεστεί το στάρι. Όπως είναι από το τσουβάλι πάει στο μύλο και μας δίνει το αλεύρι, κι αυτό με συντηρητικά για να αντέχει και να μην χαλάει.




Οι παλιοί νοικοκυραίοι όμως το Οροπεδίου ακολουθούν κατά γράμμα όλο το τελετουργικό για το καλό ψωμί.


Έτσι αφού θερίσουν το στάρι τους και πάρουν τον καρπό τον πλένουν καλά με άφθονο νερό για να φύγουν τυχόν ξένα σώματα και βρωμιές και τον απλώνουν στον ήλιο να στεγνώσει.


Ο κ. Γιώργος και η κ. Νίκη, γονείς του Κώστα Φουκαράκη, διακρίνονται στις φωτογραφίες να απλώνουν το στάρι στον ήλιο, στην ταράτσα στο Καμινάκι Οροπεδίου,  τώρα που καίει για τα καλά και θα το στεγνώσει γρήγορα.




Στο βάθος σε μια από τις φωτογραφίες φαίνονται και οι παστοφασούλες που επίσης έχουν απλωθεί στον ήλιο και μετά την αποξήρανση τους θα αποθηκευθούν ώστε το χειμώνα που δεν ευδοκιμούν τα φασόλια να ψηθούν σαν να ήταν φρέσκιες, κι ακόμα καλύτερες. Μια παλιά τεχνική που επίσης κοντεύει να ξεχαστεί αφού στην αγορά κυριαρχούν τα κατεψυγμένα φασόλια.


Αφού αλεστεί το στάρι της οικογένειας και πάρουν στα χέρια τους το πολύτιμο και ποιοτικό αλεύρι τους θα ζυμώσουν, όπως παλιά, και θα ψήσουν το ψωμί στον ξυλόφουρνο.


Κάποιες ποσότητες του ψωμιού θα καταναλωθούν αμέσως και οι υπόλοιπες θα γίνουν παξιμάδι, που έχει μακρά διάρκεια ζωής. Έτσι όχι μόνο θα ξέρουν τι τρώνε αλλά θα έχει διπλή νοστιμιά γιατί είναι αποτέλεσμα του κόπου τους.


Και μη μου πείτε όσοι έχετε τύχει σε ξεφούρνισμα ψωμιού πως διαβάζοντας αυτές τις γραμμές δεν έφτασε ως εσάς η απίστευτη μυρωδιά του γιατί δεν θα σας πιστέψουμε...


(Φωτογραφίες Κώστας Φουκαράκης)








Σελίδες