Ο τουρκικός κουλές των Αποστόλων-Μέρωνα Αμαρίου στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο τουρκικός κουλές των Αποστόλων-Μέρωνα Αμαρίου στο Ρέθυμνο

 


Η κοιλάδα του Αμαρίου, που ήταν συνέχεια της κοιλάδας των Ποταμών, με τους πλέον αιμοβόρους τούρκους τους Αμπαδιώτες, υπήρξε επί Τουρκοκρατίας πέρασμα προς το εσωτερικό του Ρεθύμνου αλλά και προς τη Μεσαρά.


Έτσι οι Τούρκοι όταν είδαν πως οι Κρητικοί άρχισαν τις επαναστάσεις, τον 19ο αιώνα την περίοδο 1866-1869, καθώς πίστεψαν πως μπορούν να αποκτήσουν ξανά την ελευθερία τους, φρόντισαν να οχυρώσουν καλά αυτά τα μέρη.


Έτσι έκτισαν στην κοιλάδα των Ποταμών τους κουλέδες των Πρασών, των Ποταμών και της Πατσού.


Στην κοιλάδα του Αμαρίου, ακριβώς πάνω στο σημείο όπου, με μια υπερυψωμένη εδαφική έξαρση, χωρίζεται από την κοιλάδα των Ποταμών, έκτισαν τον κουλέ Αποστόλων-Μέρωνα.


Ο συγκεκριμένος κουλές ήταν σε στρατηγικό σημείο με απεριόριστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Ήταν ορθογώνιο κι αρκετά μεγάλος, όπως διαπιστώνει κανείς σήμερα βλέποντας τα ερείπια του να στέκουν ακόμα στο σημείο.


Αποτελούνταν από δυο ξεχωριστά κτίρια και ήταν ενισχυμένος με προμαχώνες.


Το ένα κτίριο, που σώζεται σε χειρότερη κατάσταση,  ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν για το στρατωνισμό των Οθωμανών στρατιωτών ενώ το δεύτερο για τη φύλαξη της περιοχής, όπως μαρτυρούν και οι πολλές τυφεκιοθυρίδες του.


Εκτιμάται μάλιστα πως ήταν κεντρικός κουλές δηλαδή κισλά εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του δεύτερου κτίσματος που λειτουργούσε ως στρατώνας.


 









Σελίδες