Το εκκλησάκι του Σφακιανού Αγίου Μανόλη στο Οροπέδιο Μάρη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Το εκκλησάκι του Σφακιανού Αγίου Μανόλη στο Οροπέδιο Μάρη

 


Το Σφακιανό Άγιο Μανόλη γιορτάζουν σήμερα οι Λασιθιώτες στο Οροπέδιο Μάρη, πάνω από την Έμπαρο στα διοικητικά όρια του οικισμού Καμινάκι.


Κρυμμένο ανάμεσα στα λασιθιώτικα βουνά και τα μικρά και μεγάλα φαράγγια της περιοχής το μικρό αυτό Οροπέδιο  έχει το δικό του ιδιαίτερο χρώμα αλλά και το δικό του Άγιο.


Στην καρδιά του Οροπεδίου Μάρη ξεχωρίζει το εκκλησάκι που έκτισαν για να τιμήσουν το βρακοφόρο Κρητικό Άγιο Μανόλη, το Σφακιανό.


Τη μικρή εκκλησία έφτιαξαν Σφακιανοί που έφυγαν από τον τόπο τους κατά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και βρήκαν νέα γη να ριζώσουν στο Λασίθι.


Είναι ένας μονόχωρος, λιτός ναός προσαρμοσμένος στο τοπίο της περιοχής, που δεν θέλει περιττά φτιασιδώματα γιατί έχει τη φυσική ομορφιά του. Ωστόσο διαθέτει γλυπτό τέμπλο και ωραίες εικόνες που μαρτυρούν τη φροντίδα των δωρητών και αφιερωτών του για τον Άγιο προστάτη τους.


Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο το Καμινάκι γιορτάζει τον Άγιο Μανόλη στο Οροπέδιο Μάρη κι εκεί συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν πιστοί ακόμα και από τα Σφακιά.


Την ίδια μέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού έχει καθιερώσει να πραγματοποιεί και τη γιορτή του βοσκού.


Δείτε επίσης:


Όμορφες εικόνες από το Οροπέδιο Μάρη του Λασιθίου και το Σφακιανό προστάτη του





Σελίδες