Στη Μονή Αρκάδιου τα εντυπωσιακά έργα της Εμμ. Πετρακάκη για το Μικρασιατικό Ξεριζωμό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Στη Μονή Αρκάδιου τα εντυπωσιακά έργα της Εμμ. Πετρακάκη για το Μικρασιατικό Ξεριζωμό

 


Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στην Ιερά Μονή Αρκαδίου η  έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» που φιλοτέχνησε η εικαστικός Εμμανουέλα Πετρακάκη.


Μέσα από 11 γιγαντοέργα, φιλοτεχνημένα με κάρβουνο παρουσιάζεται το βαθύ τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.


Στα τεραστίων διαστάσεων έργα, που εκτίθενται σε χώρο της Ιεράς Μονής, βλέπει ο επισκέπτης όλα τα τρομερά συναισθήματα που κάποτε βίωσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες φεύγοντας ξεριζωμένοι από τα χώματα τους για να διασκορπιστούν σε όλη την Ελλάδα αναζητώντας νέα γη για να ριζώσουν.




Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου και τώρα φιλοξενείται στο Αρκάδι, στην Συνεδριακή Αίθουσα σε χώρο του παλιού μουσείου της Μονής.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκεί παρουσίασης τους, στις 3 Σεπτεμβρίου, ένα μέρος των έργων θα μεταφερθεί στην εκδήλωση που θα διοργανώσει η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Κέντρο «Θεομήτωρ».


Η καταγόμενη από το Ρέθυμνο εικαστικός Εμμανουέλα Πετρακάκη φέρεται να δημιούργησε τα έργα της με κάρβουνο και στις συγκεκριμένες διαστάσεις για να δώσει σε όλο του το μέγεθος το δράμα που βίωσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.








Σελίδες