Όμορφες εικόνες από το Οροπέδιο Μάρη του Λασιθίου και το Σφακιανό προστάτη του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Όμορφες εικόνες από το Οροπέδιο Μάρη του Λασιθίου και το Σφακιανό προστάτη του



Το Οροπέδιο Μάρη βρίσκεται πάνω από την Έμπαρο στα διοικητικά όρια του οικισμού Καμινάκι στο Λασίθι. 

Της Ελένης Βασιλάκη

Κρυμμένο ανάμεσα στα λασιθιώτικα βουνά και τα μικρά και μεγάλα φαράγγια της περιοχής έχει το δικό του ιδιαίτερο χρώμα που τώρα το χειμώνα τονίζεται και γίνεται ακόμα πιο έντονο και εντυπωσιακό.

Το μάτι δε πλήττει αφού πουθενά δεν υπάρχει μονοτονία με όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, του καφέ, του γκρι, του πράσινου να εναλλάσσονται διαρκώς ανάμεσα σε θάμνους, δέντρα, χαμηλή βλάστηση και βράχους.


Πλούσια βοσκοτόπια εκτείνονται σε όλο το μήκος του Οροπεδίου στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο βρακοφόρος Κρητικός Άγιος Μανόλης, ο Σφακιανός. Τη μικρή εκκλησία έκτισαν Σφακιανοί που έφυγαν από τον τόπο τους κατά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και βρήκαν νέα γη να ριζώσουν στο Λασίθι.

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο το Καμινάκι γιορτάζει τον Άγιο Μανόλη στο Οροπέδιο Μάρη κι εκεί συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν πιστοί ακόμα και από τα Σφακιά. Την ίδια μέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού έχει καθιερώσει να πραγματοποιεί και τη γιορτή του βοσκού.


Ανηφορίζοντας πάνω από το Οροπέδιο το τοπίο αλλάζει.Τα άγρια χαράκια κυριαρχούν με διάσπαρτα μικρά και μεγάλα δέντρα ριζωμένα στο λιγοστό χώμα και το χειμώνα πολύ νερό. Νερό που σχηματίζει καταρράκτες και ρυάκια με τον κελαρυστό και δυνατό ήχο του να προκαλεί ευφορία και γαλήνη.

Αν μάλιστα πετύχει κανείς το Οροπέδιο Μάρη με βροχή και ομίχλη τότε θα καταλάβει πόσο πιο όμορφο μπορεί να γίνει. Αυτό εξάλλου  οι φωτογραφίες του e-storieskritis το αποδεικνύουν χωρίς να χρειάζονται πολλά λόγια.

  






















Σελίδες