Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Υποδέχθηκε πλήθος κόσμου φέρνοντας τον σ' επαφή με τ' άστρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Υποδέχθηκε πλήθος κόσμου φέρνοντας τον σ' επαφή με τ' άστρα

 


Τόσος πολύς ήταν ο κόσμος που υποδέχθηκε το βράδυ της Κυριακής, 21 Αυγούστου, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη που από ένα σημείο και πέρα κάποιοι δεν μπορούσαν να φθάσουν ως εκεί και υποχρεώνονταν να αποχωρήσουν καθώς τα οχήματα είχαν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων και υπήρχε μποτιλιάρισμα, όταν άρχισαν να μετακινούνται οι πρώτοι επισκέπτες προς τα κάτω.


Η τελευταία ανοικτή για τους πολίτες βραδιά του Αυγούστου συγκέντρωσε πολλές εκατοντάδες επισκεπτών, από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και πληθώρα τουριστών, ελλήνων και αλλοδαπών.


Η γνωριμία με τα αστέρια και τους ανθρώπους που τα μελετούν με γιγαντιαία τηλεσκόπια, όπως αυτό του Σκίνακα, υπήρξε πρόκληση για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα η μόνη επαφή τους με τα ουράνια σώματα ήταν η παρατήρηση με γυμνό μάτι.


Την τελευταία  ανοικτή βραδιά του Αυγούστου διοργάνωσαν το Αστεροσκοπείο, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη και ο Δήμος Ανωγείων.


Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σήφης Παπαδάκης σύστησε στους επισκέπτες το τηλεσκόπιο που κρύβεται κάτω από το μεγάλο θόλο του Αστεροσκοπείου.


Εξήγησε πως λειτουργεί με όμοιο τρόπο με το ανθρώπινο μάτι, πως μαζεύει μέσα από ένα άνοιγμα 1,3 μέτρων φως τις νύχτες και φτιάχνει εικόνες τις οποίες μετά αποθηκεύει και στέλνει σε υπολογιστές για να τις μελετήσουν και να τις αναλύσουν.


Παρουσίασε την κίνηση που μπορεί να κάνει προς διάφορες κατευθύνσεις για να παρακολουθήσει το αντικείμενο ενδιαφέροντος κάθε φορά, που δεν είναι πλανήτες ή ο ήλιος, όπως λανθασμένα ίσως κάποιοι νομίζουν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές δεν κοιτάζουν τυχαία ότι βλέπουν στον ουρανό. Δουλεύουν κάθε βράδυ κι έχουν μια λίστα αντικειμένων που πρέπει να παρατηρήσουν, κάνοντας χρήση διαφόρων φίλτρων.


Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Βασίλης Χαρμανδάρης, με απλό και κατανοητό τρόπο αλλά και μεγάλη δόση χιούμορ, έδειξε στους επισκέπτες φωτογραφικό υλικό με κομήτες, νεφελώματα και πλανητικά νεφελώματα που αποτυπώθηκαν από το τηλεσκόπιο εξηγώντας τι ακριβώς ήταν και πως δημιουργήθηκαν. Το κοινό γοητεύθηκε από τα χρώματα τους και τις λεπτομέρειες της δημιουργίας, της εμφάνισης τους αλλά και τα ονόματα που τους δόθηκαν, με πολύ φαντασία.


Σε άλλο χώρο του Αστεροσκοπείου όσοι πρόλαβαν, καθώς δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές κόσμου, έγινε εικονική τρισδιάστατη περιήγηση, μέσω ειδικού λογισμικού, στο οροπέδιο της Νίδας και τον Ψηλορείτη.


Η όμορφη βραδιά, με το πολύ ομολογουμένως κρύο εκεί στα ψηλά, έκλεισε με μουσική εκδήλωση για τον ουρανό με τίτλος «6 χορδές σαν μια ορχήστρα» από τον Γιώργο Μαστοράκη.


Για την ιστορία να σημειώσουμε πως το  Αστεροσκοπείο του Σκίνακα αποτελεί κοινή υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.


Εκεί, πέρα από το μεγάλο τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 1.3 μέτρων, είναι τοποθετημένα άλλα δύο, 0.6  και 0.3 μέτρων μέσω των οποίων γίνονται οι παρατηρήσεις.


Το Αστεροσκοπείο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1750 μέτρων όπου φθάνει άνετος δρόμος, ο οποίος μάλιστα το τελευταίο διάστημα υφίσταται βελτιώσεις. 










Το μεγάλο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου



Στο Αστεροσκοπείο βρέθηκε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου με πάνω από 50 μέλη του που περπάτησαν από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ως εκεί, μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, και απόλαυσαν την ξενάγηση και την ομορφιά του γυμνού, σ' εκείνο το ύψος, τοπίου του Ψηλορείτη.



Σελίδες