Ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Μαρίνας στη Μίλατο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Μαρίνας στη Μίλατο

 


Ανατολικά της Μιλάτου, πάνω από τη θάλασσα σε ένα σχετικά απόκρημνο σημείο, είναι κτισμένος ο Άγιος Κωνσταντίνος που έδωσε το όνομα του και στο παρακείμενο σπήλαιο.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίκλιτο ναό το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και το βόρειο στην Αγία Μαρίνα.


Όπως λένε οι ντόπιοι ο ναός υπάρχει στο σημείο αυτό από τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε κτίστηκε από άνθρωπο ο οποίος κινδύνευσε στη θάλασσα και έκανε τάμα να φτιάξει, εφόσον σωθεί, μια εκκλησία και να την αφιερώσει στον Άγιο Κωνσταντίνο.


Δεν αποκλείεται ωστόσο ναός να υπήρχε στο χώρο αυτό πολύ πιο πριν μια και οι παραδόσεις της Μιλάτου αναφέρουν την παρουσία ενός μοναχού που πέθανε μάλιστα μέσα στο σπήλαιο που βλέπουμε λίγα μέτρα πιο πάνω από το ναό.


Εσωτερικά της εκκλησίας μια μεγάλη καμάρα χωρίζει τα δυο κλίτη, τα οποία φέρουν ξύλινα, λιτά τέμπλα.


Κατά το παρελθόν την ημέρα γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οργανώνονταν εκεί διήμερο πανηγύρι και μάλιστα με τρικούβερτο γλέντι με τη σπηλιά να λειτουργεί ως κατάλυμα και τόπο αποθήκευσης των χρειαζούμενων για τη γιορτή.


Δείτε επίσης:


Το σπήλαιο του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μίλατο-Εδώ έγιναν γυρίσματα της σειράς Κάρτ ποστάλ


Το σπήλαιο της Μιλάτου ή του Ραπά με την ιστορική και αρχαιολογική αξία


Οι παραλίες της Μιλάτου-Άλλες απάνεμες και θελκτικές κι άλλες άγριες και κυματώδεις


Οι αλευρόμυλοι της Μιλάτου στο Λασίθι και οι αποθήκες χαρουπιού στο λιμάνι της








Σελίδες