Κάραβος: Το κρυμμένο φιόρδ της Καλυψώς ανάμεσα στον Πλακιά και το Δαμνόνι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Κάραβος: Το κρυμμένο φιόρδ της Καλυψώς ανάμεσα στον Πλακιά και το Δαμνόνι Ρεθύμνου

 


Ανάμεσα στις μαγευτικές παραλίες του Πλακιά και στο Δαμνόνι, στα νότια του Ρεθύμνου, βρίσκεται ο Κάραβος, ένα φιόρδ με τουρκουάζ νερά, εντυπωσιακούς βράχους και ένα κόλπο να ανοίγεται μπροστά του, αρκετά προστατευμένο από τους ανέμους.


Στο σημείο αυτό είναι κτισμένο ένα μεγάλο ξενοδοχείο το Καλυψώ που κι αυτό δεν πήρε τυχαία τα όνομα του.


Λέγεται, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει , πως εκεί ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από την Τροία συνάντησε την βασίλισσα Καλυψώ και μαγεμένος από τα κάλλη της παρέμεινε μαζί της για 7 χρόνια.


Μεγαλύτερες πιθανότητες πάντως συγκεντρώνει να είναι αληθινή μια δεύτερη ιστορία που λέγεται γι' αυτό το σημείο, ότι δηλαδή εκεί έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο κατά τη Βυζαντινή περίοδο πειρατικά καράβια που λυμαίνονταν τις θάλασσες νότια της Κρήτης.




Σίγουρη σε κάθε περίπτωση είναι η γοητεία και η ομορφιά του τοπίου που από τη μια πλευρά του καλύπτεται από πανύψηλα και σχεδόν κάθετα βράχια και από την άλλη βρέχεται από τη θάλασσα με το φιόρδ να παρεμβάλλεται.


Το ίδιο το φιόρδ του Κάραβου έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και ξεκινά από μια πολύ μικρή αμμουδιά ενώ βαθαίνει όσο προχωρά προς το κολπάκι. Οι βράχοι του, τόσο εκείνοι που βλέπουμε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω, είναι ξεχωριστοί στους χρωματισμούς τους γι' αυτό και το παρακείμενο ξενοδοχείο οργανώνει καταδύσεις για τους πελάτες του.

 





 

 

 

Σελίδες