Το σπήλαιο του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μίλατο-Εδώ έγιναν γυρίσματα της σειράς Κάρτ ποστάλ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Το σπήλαιο του Αγίου Κωνσταντίνου στη Μίλατο-Εδώ έγιναν γυρίσματα της σειράς Κάρτ ποστάλ

 


Μια σπηλαίωση στην περιοχή της Μιλάτου, κοντά στη θάλασσα, επέλεξε να συμπεριλάβει στα γυρίσματα της η, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετική τηλεοπτική σειρά Καρτ Ποστάλ που προβλήθηκε τέλη του 2021 από την ΕΡΤ.


Βάση του σεναρίου στη σπηλιά αυτή είχε ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη μια παλιά ταφή και πάνω από αυτήν μια μεταγενέστερη (Β Παγκοσμίου Πολέμου) οπότε κλήθηκε από το Λονδίνο ένας ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος, ειδικός σε τέτοιες περιπτώσεις, για να δώσει τα φώτα του.


Ο αρχαιολόγος δεν ήταν άλλος από τον ηθοποιό Ανδρέα Κωνσταντίνου γι’ αυτό και μας παραξένεψε όταν στους χάρτες Google είδαμε τη συγκεκριμένη σπηλιά να ονομάζεται η Σπηλιά του Ανδρέα.


Πηγαίνοντας ωστόσο στη Μίλατο ρωτήσαμε ηλικιωμένους κατοίκους κι όλοι μας είπαν πως πρώτη φορά ακούνε η σπηλιά τους να ονομάζεται έτσι. Όλοι εκεί την ξέρουν και την προσδιορίζουν ως σπηλιά του Αγίου Κωνσταντίνου, από τον ομώνυμο ναό που υπάρχει στο μονοπάτι που μας οδηγεί στη σπηλαίωση.


Όπως κι αν ονομάζεται πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε πως διαθέτει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, παρότι το βάθος της δεν είναι μεγάλο. Από το άνοιγμα αυτό φαίνεται η θάλασσα και η Μίλατος, στα αριστερά, με το όλο σκηνικό να είναι εκπληκτικό.


Μέσα στο σπήλαιο, κατά την προβολή της σειράς, εμφανίζονταν τάφοι ανοιγμένοι σε μικρό βάθος τους οποίους και είδαμε προσεγγίζοντας το σημείο. Ωστόσο οι ντόπιοι αναφέρουν πως ήταν σκηνοθετικό δημιούργημα μια και ποτέ αυτό το σπήλαιο δεν ήταν τόπος ταφής.


Αντίθετα ήταν τόπος χαράς και γλεντιού αφού στο εσωτερικό του κάθε χρόνο έστηναν τρικούβερτα γλέντια και μάλιστα διήμερα, όταν γιόρταζαν και τιμούσαν τον Άγιο Κωνσταντίνο, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.


Βέβαια υπήρχε μια παράδοση πως σε αυτό το σπήλαιο είχε πεθάνει ένας μοναχός αφήνοντας τα οστά του πάνω σε βράχο. Μια παρέα νεαρών κατοίκων της Μιλάτου είχε ψάξει κάποια στιγμή να εντοπίσει ίχνη αυτού του μοναχού αλλά δεν βρήκε τίποτα. Ωστόσο φέρεται πράγματι ο κοντινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου να ήταν μοναστήρι κατά το παρελθόν κι αυτό δικαιολογεί ίσως και την παράδοση για το μοναχό.


Άλλη προγενέστερη χρήση του σπηλαίου δεν είναι γνωστή όμως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμα και το λατρευτικό χαρακτήρα του κατά την αρχαιότητα μια και σε κοντινή απόσταση, πάνω στους λόφους,  εντοπίζονται τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Μιλάτου 










Σελίδες