Ο ναός των Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττας στην Κόξαρη Χερσονήσου και οι παραδόσεις που τον αφορούν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ο ναός των Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττας στην Κόξαρη Χερσονήσου και οι παραδόσεις που τον αφορούν

 


Σε μια όμορφη και καταπράσινη περιοχή, με απέραντη θέα, έξω από τον οικισμό της Κόξαρης, στο Δήμο Χερσονήσου, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Κήρυκου και της μητέρας του Αγίας Ιουλίττας.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό που ανεγέρθηκε το 1860. Τα εγκαίνια του έγιναν αρκετά χρόνια μετά, το 1891, χρονολογία που αναφέρεται στο υπέρθυρο της εισόδου του.


Στο σημείο εκείνο αναφέρει η παράδοση πως βρέθηκε εικόνα του Αγίου Κήρυκου και γι αυτό οι κάτοικοι το διάλεξαν για να φτιάξουν το ναό που θα του αφιέρωναν.


Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις εικόνες των τιμώμενων Αγίων καθώς επίσης εκείνες της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και του Παντοκράτορα.


Στην αψίδα του Ιερού βλέπουμε τη μοναδική τοιχογραφία του ναού, αυτή της Πλατυτέρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε στο e-storieskritis κάτοικος της Κόξαρης στον πόλεμο του ’40 οι οικογένειες των νέων που θα έφευγαν για το μέτωπο ονειρεύτηκαν τον Άγιο Κήρυκο που τους διεμήνυσε πως θα είναι ασφαλείς και να μην φοβούνται. Τυχαίο ή όχι όλοι όσοι είδαν το όνειρο γύρισαν πίσω στο χωριό τους σώοι.


Δείτε επίσης: 


Στην καταπράσινη Μέσα Βρύση στην Κόξαρη της Χερσονήσου




Γενικότερα ο Άγιος Κήρυκος καθώς αγιοποιήθηκε σε μικρή ηλικία θεωρείται πως προστατεύει ιδιαίτερα παιδιά και νέους και μάλιστα υπάρχει συνήθεια στη γιορτή του στις 15 Ιουλίου τα μικρά παιδιά να βγαίνουν από το μικρό παράθυρο που υπάρχει σε έναν από τους τοίχους της εκκλησίας.


Ο περιβάλλοντας χώρος του ναού είναι διαμορφωμένος για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλο πανηγύρι αλλά και μυστήρια και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.







Σελίδες