Λάστρος Σητείας: Το καφενεδάκι που "σηκώνει" στους τοίχους του την ιστορία όλου του χωριού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Λάστρος Σητείας: Το καφενεδάκι που "σηκώνει" στους τοίχους του την ιστορία όλου του χωριού

 


Σ' ένα στενό δρομάκι στον οικισμό της Λάστρου στη Σητεία, που παραπέμπει σε αιγαιοπελαγίτικο νησί, βρίσκουμε ένα παραδοσιακό καφενείο που δε μοιάζει όμως με όλα τ’ άλλα.


Η ιστορία του ξεκινά κάπου γύρω στο 1900 οπότε λειτούργησε πρώτη φορά για να καλύψει τις ανάγκες των πολλών, τότε, κατοίκων της Λάστρου. Τόπος συνάντησης και χαλάρωσης υπήρξαν πάντοτε τα καφενεία στην Κρήτη και κάπως έτσι κύλισε η ζωή και για το συγκεκριμένο.


Κάποια στιγμή η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του το έκλεισε και η Λάστρος έμεινε χωρίς καφενείο. Ευτυχώς όμως το συγκεκριμένο είχε την τύχη να ενοικιαστεί από τη Δήμητρα Μιχελάκη που κατάγεται από το χωριό και ζει στην κοντινή Σφάκα, οπότε πήρε και πάλι ζωή.


Με την οικογένεια της σήμερα η κ. Μιχελάκη λειτουργούν το όμορφο καφενείο η διαφορετικότητα του οποίου φαίνεται ξεκάθαρα στο φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε.


Ένας εκ των κατοίκων της Λάστρου είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει από τους κατοίκους του χωριού παλιές φωτογραφίες από γεγονότα και εκδηλώσεις που είχαν μείνει αξέχαστα και σηματοδοτούν την ίδια την ιστορία του τόπου.


Τις ανατύπωσε στο Ηράκλειο, τους έβαλε κορνίζες κι έτσι πανηγύρια τοπικών εκκλησιών, γιορτές πρωτομαγιάς, εγκαίνια δρόμων, γλέντια, όλα βρήκαν τη θέση τους πάνω στους τοίχους του μικρού καφενείου.


Τι κι αν είναι φωτογραφίες ασπρόμαυρες, το φως που σκορπούν στο χώρο είναι άπλετο: Πρόσωπα χαμογελαστά, γεμάτα κέφι και διάθεση για ζωή ποζάρουν και μεταφέρουν όλη αυτή τη θετική ενέργεια στους νεώτερους θαμώνες του καφενείου και στους επισκέπτες της Λάστρου, η οποία να σημειώσουμε αποτελεί ένα χωριό υπόδειγμα, καθαριότητας και ενδιαφέροντος των ανθρώπων της για ανάδειξη κάθε γωνιάς του οικισμού.













Σελίδες