Ο Αγ. Γεώργιος στη Δραπανοκεφάλα Χανίων-Λειτούργησε ως αποθήκη εκρηκτικών την Κατοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ο Αγ. Γεώργιος στη Δραπανοκεφάλα Χανίων-Λειτούργησε ως αποθήκη εκρηκτικών την Κατοχή

 




Πάνω από το Κόκκινο Χωριό στον Αποκόρωνα Χανίων δεσπόζει η Δραπανοκεφάλα, ένας τραπεζόσχημος λόφος που ήταν γνωστός ως Καλαπόδα (Calapodha) κατά την Ενετοκρατία.


Αν ο λόφος αυτός είχε μιλιά θα μπορούσε να διηγηθεί ατελείωτες ιστορίες αφού σε αυτόν επέλεξαν οι Γερμανοί να φτιάξουν, με καταναγκαστική εργασία των ντόπιων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολυβολεία και καταφύγια που συναντάμε στην Κρήτη.


Δεν είναι όμως μόνο αυτό που αξίζει να δει όποιος επισκεφθεί την περιοχή. Λίγο πριν την είσοδο του πολυβολείου, δίπλα σε μια γιγαντιαία ελιά, βλέπουμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Και στον ευρύτερο χώρο το μνημείο που αφιερώθηκε στα θύματα της ναζιστικής κατοχής, από τα κοντινά χωριά.


Ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κτίσμα του 16ου αιώνα, δηλαδή της Ενετοκρατίας, ωστόσο η λατρευτική χρήση και η παλαιότητα του δεν έκαμψαν του Γερμανούς κατακτητές που τον μετέτρεψαν κι εκείνο σε αποθήκη εκρηκτικών στη διάρκεια της Κατοχής (1941-1945).




Το μονόχωρο κτίσμα έκτοτε έχει δεχθεί παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την εικόνα του ωστόσο στο εσωτερικό του μπορεί να δει κανείς τμήματα από το παλιό, ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο του.


Είναι ότι απόμεινε για να θυμίζει την πρώτη περίοδο κτίσης του ναού καθώς σήμερα το εκκλησάκι διαθέτει ένα σύγχρονο ξυλόγλυπτο, αλλά λιτό, τέμπλο ενώ νεώτερες είναι και οι εικόνες του.










Σελίδες