Στην καταπράσινη Μέσα Βρύση στην Κόξαρη της Χερσονήσου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Στην καταπράσινη Μέσα Βρύση στην Κόξαρη της Χερσονήσου

 


Η Κόξαρη, ο μικρός γραφικός οικισμός του Δήμου Χερσονήσου, βρίσκεται πολύ κοντά στις παραθαλάσσιες Γούβες όμως το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι η πλούσια βλάστηση.


Όλο το χωριό είναι "πνιγμένο" στο πράσινο φυσική συνέπεια της παρουσίας του στην κοιλάδα του ποταμού Καρκανιά που τον τροφοδοτεί όλο το χρόνο με νερό.


Μέσα από τα στενάκια του οικισμού μπορεί κανείς να περπατήσει και να βρεθεί στο πιο όμορφο σημείο της περιοχής που δεν είναι άλλο παρά η διαδρομή προς τη Μέσα Βρύση.


Πρόκειται για μια ρεματιά γεμάτη δέντρα κάθε είδους. Πλατάνια, χαρουπιές και αιωνόβιοι δρύες συνυπάρχουν με τα περβόλια που παλιότερα διατηρούσαν οι κάτοικοι σε όλο το μήκος της διαδρομής του νερού, από τη Μέσα Βρύση προς το χωριό.


Δυστυχώς σήμερα τα περισσότερα απ' αυτά τα περβόλια είναι εγκαταλελειμμένα αν και οι μουσμουλιές, οι ροδιές, οι συκιές, οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές και οι μανταρινιές τους εξακολουθούν να στολίζουν με τα άνθη και τους καρπούς τους τον τόπο, προσφέροντας απλόχερα και τα αρώματα τους.


Κατά μήκος της διαδρομής προς τη Μέσα Βρύση έχει διαμορφωθεί πέτρινο μονοπάτι και χώροι συναθροίσεων για περιπάτους και μικρές εκδρομές.


Απομεινάρια άλλων εποχών και οι μικρές στέρνες που γέμιζαν με το νερό της πηγής από τους καταπότες, που ακόμα διακρίνονται, ποτίζοντας τα μικρά περβολάκια.


Από τις 3 πέτρινες στέρνες διασώζεται αυτή τη στιγμή μόνο η μία καθώς οι άλλες δυο έχουν μπαζωθεί.


Η διαδρομή είναι πανέμορφη και μικρής διάρκειας και αξίζει όποιος βρεθεί σε αυτά τα μέρη να την απολαύσει.










Αιωνόβια δρυς, από τις μεγαλύτερες που μπορεί να δει κανείς στην Κρήτη








Σελίδες