Το μικρό εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Το μικρό εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές στην Ιερά Μονή Βωσάκου στο Μυλοπόταμο είναι το μουσείο εκκλησιαστικού και λαογραφικού περιεχομένου που λειτουργεί στους κόλπους της τα τελευταία χρόνια.


Αφότου το μοναστήρι αναγεννήθηκε από τις στάχτες του ο δραστήριος ηγούμενος του, π. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, έδωσε το βάρος στη λειτουργία του μουσείου στο οποίο βρήκαν θέση κειμήλια που είτε υπήρχαν στους χώρους της μονής είτε ανακτήθηκαν από ιδιώτες, οι οποίοι τα φύλαγαν επί δεκαετίες στα σπίτια τους, χωρίς να λείπουν και οι κλοπές τους.


Έτσι, σήμερα, μέσα στο μουσείο των τριών αιθουσών ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ίδια την ιστορία του μοναστηριού, που υπήρξε πλούσια και ταραχώδης, αφού ούτε εκείνο έμεινε αλώβητο κατά την έλευση κατακτητών στο νησί. 


Στην αίθουσα, όπου κάποτε λειτουργούσε ο φούρνος της μονής, έχουν τοποθετηθεί κάθε λογής αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Παλιά μαγειρικά, οικιακά σκεύη και εργαλεία έρχονται να μας θυμίσουν εποχές δύσκολες, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς εξελιγμένη τεχνολογία με τον ανθρώπινο μόχθο και τη χειρονακτική εργασία να αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση.


Σε μια δεύτερη αίθουσα βλέπουμε θαυμάσιες φορητές εικόνες και τάματα.


Στην τρίτη αίθουσα φυλάσσονται και εκτίθενται ιερά άμφια, αντιμήνσια, εκκλησιαστικά σκεύη  και μια μικρή συλλογή όπλων, καθώς μην ξεχνάμε η μονή Βωσάκου είχε ρόλο και στην αντίσταση ενάντια στους κατακτητές της Κρήτης, κυρίως τους Οθωμανούς και τους Γερμανούς.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο που συνδέει τις τρεις αίθουσες. Μεταξύ αυτών ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος, ίσως ο μοναδικός που γνωρίζουμε που η δωρήτρια κέντησε γύρω του μια κατάρα, για όποιον τολμούσε να τον απομακρύνει από το μοναστήρι.Επίσης στα σημαντικότερα εκθέματα το Πατριαρχικό και Συνοδικό Σιγίλιο, του 1875, και ένα Φερμάνι του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, του 1864.


Να σημειώσουμε πως ο χώρος του μουσείου διαρκώς αναβαθμίζεται και η προσπάθεια για την όσο γίνεται καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων του είναι σε εξέλιξη.


Δείτε επίσης:


Η εντυπωσιακή Μονή του Τιμίου Σταυρού Βωσάκου- Ένα ιστορικό μοναστήρι στα Ταλλαία όρη

 

Ο ξεχωριστός Επιτάφιος στην Ιερά Μονή Βωσάκου-Έργο του 1761 με κεντημένη κατάρα!












Σελίδες