Οι τάφοι των Αγίων Δέκα στην "Αγία Λίμνη" του οικισμού των Αγίων Δέκα στη Γόρτυνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Οι τάφοι των Αγίων Δέκα στην "Αγία Λίμνη" του οικισμού των Αγίων Δέκα στη Γόρτυνα

 


Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι των Αγίων Δέκα ονομάζουν "Αλώνι" βρίσκεται η  "Αγία Λίμνη", το παρεκκλήσι δηλαδή των Αγίων Δέκα, κάτω από το οποίο μπορεί κανείς να δει τους τάφους τους.


Το εκκλησάκι οικοδομήθηκε το 1915 και κάτω απ αυτό, μέσα σε μικρή κατακόμβη, υπάρχουν οι τάφοι των Αγίων που έδωσαν το όνομα τους στον οικισμό και ο ναός τους αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά οικοδομήματα, λίγες δεκάδες μέτρα πιο πάνω.


Οι τάφοι αποκαλύφθηκαν μετά από θαύματα πολλών ετών, και αφού αποξηράνθηκε η λίμνη που υπήρχε στο σημείο.


Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμορφώσει εκεί το χώρο ώστε να δημιουργηθεί  μια μικρή λίμνη, η οποία γέμιζε με το νερό του ποταμού Ληθαίου. Σε αυτήν πότιζαν τα ζώα τους, αν και το νερό της ήταν μαύρο και ακάθαρτο.


Κατά καιρούς παρατήρησαν ωστόσο πως τα νερά της μικρής λίμνης είχαν ιαματικές ιδιότητες. Λέγεται πως ένας νέος, το 1898, έβοσκε τα ζώα του κοντά στη λίμνη. Κάποια στιγμή του μπήκε υψηλός πυρετός. Τότε παρουσιάστηκαν μπροστά του οι Άγιοι Δέκα και του είπαν να πάει στη λίμνη να πιει νερό και θα γίνει καλά. Έτσι κι έκανε, μη παραλείποντας να διηγηθεί στην οικογένεια του τι συνέβη και θεραπεύτηκε.




Παρόμοια περίπτωση καταγράφηκε και με άλλο νεαρό άνδρα, που έκανε ακριβώς το ίδιο.


Σιγά σιγά διαδόθηκε το νέο και έτρεχαν άνθρωποι απ' όλη τη γύρω περιοχή και την Κρήτη κι έπιναν νερό, λουζόντουσαν και έβλεπαν θεραπεία στα προβλήματα τους.

 

Οι προύχοντες του χωριού κάλεσαν τον Άγιο Ευμένιο, τότε πνευματικό της Ι. Μονής Κουδουμά, για να πάρουν σωστές πληροφορίες περί του μαρτυρίου των Αγίων Δέκα και τότε συνειδητοποίησαν την αλήθεια.


Όταν το 1902 ήρθε στους Αγίους Δέκα ο επίσκοπος Αρκαδίας Βασίλειος Μαρκάκης ακούγοντας τις διηγήσεις για τα θαύματα, αποφάσισε να αποξηράνει την "Αγία Λίμνη". Αυτό έγινε αιτία να αποκαλυφθούν οι τάφοι των Αγίων Δέκα. Πάνω από αυτούς ανήγειρε μια μικρή εκκλησία βυζαντινού ρυθμού στη μνήμη των Αγίων. Επικράτησε όμως να λέγεται όχι παρεκκλήσι των Αγίων Δέκα αλλά "Αγία Λίμνη".


Πηγαίνοντας σήμερα στον Τάφο των Αγίων Δέκα θα δείτε έξω από το εκκλησάκι μια στάμνα με αγίασμα ενώ στην αυλή έχει κτιστεί κι ένα σταυρόσχημο βαπτιστήριο.


Δείτε επίσης:


Οι Άγιοι Δέκα στο ομώνυμο χωριό της Γόρτυνας-Ένα προσκήνυμα με εμβέλεια που ξεπερνά την Κρήτη








Σελίδες