Η εντυπωσιακή Μονή του Τιμίου Σταυρού Βωσάκου- Ένα ιστορικό μοναστήρι στα Ταλλαία όρη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Η εντυπωσιακή Μονή του Τιμίου Σταυρού Βωσάκου- Ένα ιστορικό μοναστήρι στα Ταλλαία όρη
 H Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου είναι χτισμένη ανάμεσα στις κορυφές Κουτσοτρούλης, Σοφιανή και Κουφωτός του όρους Κουλούκωνα.

Μέσα σ ένα καταπράσινο τοπίο, γεμάτη πανέμορφα λουλούδια, εντυπωσιάζει πριν καν κάποιος περάσει στο εσωτερικό της.

Ως επικρατέστερη ετυμολογική ερμηνεία της λέξης Βώσακος, που προσδιορίζει το συγκεκριμένο μοναστήρι, θεωρείται εκείνη του Μενελάου Παρλαμά, ο οποίος πιστεύει ότι είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις : βους (βόδι) και σηκός (μάντρα), δηλαδή "μάντρα βοδιών".

Η λέξη είναι ουδετέρου γένους και εμφανίζεται στη γραφή με δύο μορφές : Βόσακος και Βώσακος.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή η ονομασία της προέρχεται από την παραφθορά της λέξης βοσκός. Μάλιστα σώζεται παράδοση σύμφωνα με την οποία: "Βοσκός που έβοσκε το κοπάδι του εκεί κοντά, έβλεπε τις νύχτες ένα φως. Πλησιάζοντας διαπίστωσε ότι μέσα στους σκίνους, από όπου προέρχονταν το φως, δεν υπήρχε φωτιά αλλά η εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού." Έτσι έγινε εκκλησία προς τιμήν του εικονίσματος και ο τόπος ονομάστηκε Βοσ(α)κός.

Ο μύθος ωστόσο αυτός μοιάζει εμβόλιμος γιατί η λέξη Βώσακος είναι προχριστιανική και δωρική. Ήταν εξάλλου σύνηθες στις Δωρικές διαλέκτους να μεταβάλλονται λέξεις θεωρώντας ότι έτσι γίνονται πιο εύηχες και ενισχύονται οι δεσμοί και οι ιδιαιτερότητες μιας τοπικής κοινωνίας.Το κτιριακό συγκρότημα του μοναστηρίου αποτελείται από κτίσματα διαφόρων εποχών και διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα.

Το καθολικό είναι μικρό και μονόχωρο και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη θέση ενός τοιχογραφημένου ναού του 14ου-15ου αιώνα. Το 1669 κατασκευάστηκε ο πυλώνας της και το 1673 η εντυπωσιακή κρήνη που βρίσκεται δυτικά του καθολικού.Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκαν τόσο το καθολικό, όσο και τα υπόλοιπα κτίρια, η βιβλιοθήκη και το αρχείο και εκτελέστηκαν οι 18 από τους 20 μοναχούς της. Επέζησε μόνο ο ηγούμενος Μελχισεδέκ κι άλλος ένας μοναχός οι οποίοι επέστρεψαν και προσπάθησαν να τον ανοικοδομήσουν.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Μονής και στην επανάσταση του 1866-1869. Περιέθαλψε γυναικόπαιδα και είχε φιλανθρωπική δράση.Το 1935 η μονή Βωσάκου χαρακτηρίστηκε διατηρητέα, αλλά δύο δεκαετίες αργότερα άρχισε η ερήμωση της. Μετά το 1998 αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε.(Με πληροφορίες από Δήμο Μυλοποτάμου και orthodoxcrete )

Σελίδες