Το μινωϊκό μονοπάτι που συνέδεε την Πεδιάδα με το Οροπέδιο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Το μινωϊκό μονοπάτι που συνέδεε την Πεδιάδα με το Οροπέδιο Λασιθίου

 


Ιστορία, μυθολογία και όλη η ομορφιά του κρητικού τοπίου μπερδεύονται όμορφα στο πανάρχαιο πέρασμα από την Πεδιάδα στο Οροπέδιο Λασιθίου.


Ο λόγος για το μινωικό μονοπάτι που αποτελεί σήμερα τμήμα του περίφημου Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και ξεκινά από την Λύκτο καταλήγοντας στο σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άνδρο.


Στην πραγματικότητα βέβαια κι αυτό είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου μινωικού μονοπατιού που ξεκινούσε από το παλάτι της Κνωσού και έφθανε ως το Δικταίο Άντρο.


Ο Όμηρος αναφέρει πως ο βασιλιάς Μίνωας πήγαινε κάθε εννιά χρόνια από την Κνωσό και διέμενε στη σπηλιά του Δία, για να συνομιλήσει μαζί του, να του δείξει τα πεπραγμένα του και να πάρει συμβουλές για σωστή διακυβέρνηση.


Το μονοπάτι που ακολουθούσε περνούσε λοιπόν από τη Λύκτο ή Λύττο και κατέληγε στο σπήλαιο. Το ίδιο μονοπάτι ακολουθούσαν όμως και οι πιστοί για να φθάσουν και να προσκυνήσουν στο σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας 




Σήμερα τα ίχνη αυτού του μονοπατιού δεν έχουν χαθεί. Αντίθετα ενισχύθηκαν επί Κρητικής Πολιτείας δημιουργώντας ένα ευρύ, σε αρκετά σημεία, λιθόστρωτο μονοπάτι με μοναδική θέα και ποιότητα κατασκευής. Ο Αντώνιος Βορεάδης,από το Τζερμιάδω, ο οποίος διετέλεσε υπουργός και νομάρχης στην Κρητική Πολιτεία βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο έργο.


Έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια κι ακόμα όποιος το περπατήσει θα διαπιστώσει πως οι φθορές που έχει υποστεί είναι ελάχιστες. Μάλιστα αν υπήρχε λίγο μεγαλύτερη φροντίδα από τους , στους οποίους διοικητικά ανήκουν τα τμήματα του, θα ήταν ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μονοπάτια της Κρήτης.


Τα πέτρινα στηρίγματα του, στα απόκρημνα σημεία, μαρτυρούν την κοπιώδη προσπάθεια αλλά και την εξαιρετική τέχνη των μαστόρων που τα δημιούργησαν καθώς παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Πιθανόν το αρχικό μινωικό μονοπάτι, επί του οποίου κατασκευάστηκε το λιθόστρωτο, να ήταν στενότερο ωστόσο η βάση χάραξης του παραμένει ίδια αιώνες μετά. Οι άνθρωποι επί Κρητικής Πολιτείας αξιοποίησαν τα μινωικά μονοπάτια για να φτιάξουν τους δρόμους τους και τα έργα τους, όπου δεν είχαμε ανθρώπινη παρέμβαση, διατηρούνται ατόφια.


Για να καλύψει κάποιος τη διαδρομή από το Μέσα Μετόχι ως την Κασταμονίτσα και τη Λύττο, μέσω του συγκεκριμένου μονοπατιού θα χρειαστεί περίπου 4 ώρες. Το δρόμο δεν θα τον χάσει γιατί και το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και συχνά θα δει σημάνσεις του Ε4.


Στη διαδρομή του θα συναντήσει του Τσούλη το Μνήμα ενώ προσεγγίζοντας την Κασταμονίτσα θα δει τον Άγιο Γεώργιο στη Μεσάδα κτισμένο σ ένα σημείο απ όπου ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη.


Το μόνο εφόδιο που χρειάζεται όποιος θελήσει να περπατήσει το κομμάτι αυτό του μινωικού μονοπατιού είναι η διάθεση να απολαύσει τις ομορφιές που θα δει να ανοίγονται μπροστά του, καθώς η θέα είναι απεριόριστη και το μάτι, όταν ο καιρός είναι καθαρός, φθάνει πολύ μακριά.


Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής δεν προσφέρει σκιά κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψην.


Δείτε επίσης:


Δικταίον Άντρον: Το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας κοντά στο Ψυχρό Λασιθίου


Του Τσούλη το μνήμα στο Λάκκο της Χορτασάς στα Λασιθιώτικα βουνά











Σελίδες