Πάπυρος: Το φυτό από το οποίο φτιάχονται οι περίφημοι πάπυροι-Ευδοκιμεί και στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πάπυρος: Το φυτό από το οποίο φτιάχονται οι περίφημοι πάπυροι-Ευδοκιμεί και στην Κρήτη

 


Ο πάπυρος, ή Cyperus papyrus όπως είναι η λατινική του ονομασία, είναι ένα υδρόφιλο, πολυετές, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την Αφρική.


Όσο κι αν ακούγεται παράξενο από τα φύλλα του κατασκευάζονταν οι περίφημοι πάπυροι του παρελθόντος, αλλά και οι γνήσιοι πάπυροι που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα σε ειδικές περιπτώσεις.


Πρόκειται για φυτό που συναντάμε και στην Κρήτη, δίπλα σε όχθες λιμνών, κοντά σε πισίνες, συντριβάνια ή ακόμη και σε κήπους, όπου έχει καλλωπιστική χρήση.


Η εικόνα του παραπέμπει σε κάτι τροπικό και εντυπωσιακό καθώς φθάνει σε μεγάλο ύψος, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα και αγγίζοντας, όταν βρει πρόσφορες συνθήκες, μέχρι και τα 4 μέτρα.


Το πυκνό, πλούσιο, φύλλωμά του απαρτίζουν πολλά πράσινα φύλλα σε σχήμα ομπρέλας, που στηρίζονται σε σκληρά τριγωνικά βλαστάρια.




Ο πάπυρος αγαπά τις  ηλιόλουστες θέσεις και πρέπει να είναι προστατευμένος από τον άνεμο και τον παγετό για να αναπτυχθεί.


Ως υδροχαρές φυτό αγαπά πολύ το νερό και γενικά την υγρασία. Έτσι το καλοκαίρι θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά και να εξασφαλίζεται η διατήρηση υψηλής υγρασίας.


Μάλιστα ο Μανόλης Βολιτάκης, στον κήπο του οποίου, στις Δαφνές, εντοπίσαμε και φωτογραφήσαμε το πάπυρο, τον έχει φυτέψει στο έδαφος μέσα, σε δοχεία, στα οποία δεν έχει ανοίξει τρύπες ώστε να κρατούν το νερό που τους ρίχνει.






Σελίδες