Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος και της Αγίας Ευφημίας στον Ομαλό Βιάννου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος και της Αγίας Ευφημίας στον Ομαλό Βιάννου

 


Στα δυτικά του οροπεδίου του Ομαλού Βιάννου είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στο οποίο έχει προστεθεί και κλίτος αφιερωμένο στην Αγία Ευφημία.


Το πρώτο κλίτος κτίστηκε το 1889 από το βοσκό της περιοχής, τον Μιχαήλ Ραπτάκη, ενώ το δεύτερο ολοκληρώθηκε το 2010 και αφιερώθηκε στην Αγία Ευφημία από καθαρή τύχη αφού κληρώθηκαν τα ονόματα όλων των Αγίων που γιορτάζουν σε περίοδο που το Οροπέδιο μπορούν να επισκεφθούν πιστοί χωρίς να είναι κλειστές οι προσβάσεις του από χιόνια.


Κάτω από το Ιερό του ναού υπάρχει πηγή με νερό που τρέχει έξω από το κτίσμα και καταλήγει σε τσιμεντένιο αυλάκι και ποτίστρες για τα ζώα που βόσκουν στο Οροπέδιο.


Οι παραδόσεις που υπάρχουν για τον Ομαλό Βιάννου είναι πολλές. Μια απ αυτές μας λέει πως αυξάνεται η ροή του νερού από την πηγή που βρίσκεται εντός του ναού του την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, την ώρα που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο.


Μια άλλη παράδοση κάνει λόγο για διάσπαρτα αγιοκωνσταντινάτα γύρω από την Εκκλησία που κι αυτά γίνονται ορατά την ώρα που ο ιερέας διαβάσει το Ευαγγέλιο και μάλιστα μπορούν να τα βρουν μόνο οι καλοί και αγαθοί πιστοί που δεν έχουν περιπέσει σε σοβαρές αμαρτίες.


Την ημέρα που πανηγυρίζει το εκκλησάκι το Άγιο Πνεύμα έχει καθιερωθεί οι ντόπιοι να τιμούν και τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, ένα μνημείο για τους οποίους έχει στηθεί λίγα μέτρα πιο πάνω.


Η επαρχία Βιάννου που μαρτύρησε όσο καμιά άλλη κατά την Κατοχή ήταν μια από τις περιοχές όπου άνθισε η αντίσταση.Στα βουνά της δραστηριοποιήθηκαν πολλοί και ικανότατοι αντάρτες ενώ ως περιοχή είχε το προνόμιο να αποτελεί πέρασμα προς τις δυτικές επαρχίες. Στο δε οροπέδιο του Ομαλού τα συμμαχικά αεροσκάφη, ανενόχλητα μπορούσαν να ρίξουν εφόδια για τους Κρήτες αγωνιστές που πάλευαν για την ελευθερία του τόπου τους ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα.


Δείτε επίσης:


Το Οροπέδιο Ομαλού της Βιάννου-Πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου


Το πλούσιο πευκοδάσος της Κάτω Σύμης και το Κούτελο του Παραδείσου










Σελίδες