Το πλούσιο πευκοδάσος της Κάτω Σύμης και το Κούτελο του Παραδείσου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Το πλούσιο πευκοδάσος της Κάτω Σύμης και το Κούτελο του Παραδείσου




Η Κάτω Σύμη της Βιάννου είναι ένα χωριό που όποιος το επισκεφθεί δεν ξεχνά εύκολα το πράσινο που αντικρίζει και τα πλούσια νερά του.

Το φημισμένο πευκοδάσος της Κάτω Σύμης (μικρότερη είναι η αναλογία πρίνου σε αυτό) αγκαλιάζει την περιοχή δίνοντας της έναν όμορφο και πλούσιο δασικό χαρακτήρα που απουσιάζει σε αυτή την έκταση από τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, τουλάχιστον στα ανατολικά του νησιού.


 Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρείχε η Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου καλύπτει έκταση σχεδόν 10.000 στρεμμάτων.

Το ίδιο το χωριό, μαρτυρικό κι αυτό όπως όλη η πρώην επαρχία Βιάννου, είναι κτισμένο μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα όπου βλέπουμε κάθε είδους δέντρα. Ωστόσο όσο προχωρά κανείς εκτός του οικισμού τόσο η κυριαρχία του πεύκου μεγαλώνει καθώς το δάσος ξεπροβάλλει μεγαλόπρεπο.

Ένας αγροτικός δρόμος οδηγεί στο σημείο απ΄ όπου ξεκινά διαμορφωμένο ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο βάζει το επισκέπτη μέσα στο πευκοδάσος επιτρέποντας του να καλύψει μια ικανοποιητική απόσταση θαυμάζοντας την άλλοτε πυκνή κι άλλοτε αραιή δεντροστοιχία του.

Απόληξη του το περίφημο Κούτελο του Παραδείσου, ένα σημείο επόπτευσης όλης της περιοχής,ένα φυσικό μπαλκόνι, που πραγματικά είναι όνομα και πράμα.

Στο ψηλό αυτό σημείο του δάσους είναι διαμορφωμένη πέτρινη κυκλική κατασκευή με πεζούλι, άλλοτε έφερε και ξύλινο στέγαστρο το οποίο όμως παρέσυρε και γκρέμισε ο δυνατός αέρας.

 Από εκεί το μάτι γεμίζει πράσινο αγναντεύοντας τα χωριά και τις δασικές εκτάσεις της Βιάννου φθάνοντας μέχρι τo Νότιο Κρητικό Πέλαγος, από τη μια πλευρά, και τις κορυφές της Δίκτης από την άλλη.

Συνεχίζοντας από εκεί την πεζοπορία όσοι επιθυμούν μπορούν να καταλήξουν στο θαυμάσιο  οροπέδιο του Ομαλού της Βιάννου ( μπορείτε να διαβάσετε εδώ



Μέρος της θέας από το Κούτελο του Παραδείσου


Το Κούτελο του Παραδείσου
















Σελίδες