Το Οροπέδιο Ομαλού της Βιάννου-Πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Το Οροπέδιο Ομαλού της Βιάννου-Πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου


Ένα τοπίο μαγικό προσφέρει σε ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το Οροπέδιο του Ομαλού της Βιάννου.

Βρίσκεται στις παρυφές του όρους Δίκτη, έχοντας απέναντι του να δεσπόζει την κορυφή του Αφέντη Χριστού, σε υψόμετρο 1325 μέτρων ενώ εκτείνεται σε 4,5 χιλιόμετρα μήκος και περίπου 600 μέτρα πλάτος.

Τους χειμερινούς μήνες είναι καλυμμένο από χιόνι που όταν αρχίσει να λιώνει δημιουργεί  όμορφες λίμνες το νερό των οποίων καταλήγει σε χώνο και χάνεται στο υπέδαφος. Αυλάκια νερού συνεχούς ροής σχηματίζονται σε αρκετά σημεία του οδηγώντας το νερό στο χώνο κι από κει στον υπόγειο υδροφορέα. Γλάροι κι άλλα πουλιά βρίσκουν εκεί καταφύγιο δημιουργώντας το δικό τους βιότοπο.

Στα δυτικά του είναι κτισμένο, από το 1889, το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στο οποίο νεώτερη προσθήκη αποτελεί ένα κλίτος αφιερωμένο στην Αγία Ευφημία.

Κάτω από το Ιερό του υπάρχει πηγή με νερό που τρέχει έξω από το ναό και καταλήγει σε τσιμεντένιο αυλάκι και ποτίστρες για τα ζώα που βόσκουν στο Οροπέδιο.

Η πρόσβαση στον Ομαλό της Βιάννου γίνεται μέσω αγροτικών δρόμων από την Έμπαρο, τον Αμιρά και την Κάτω Σύμη ενώ ιδιαίτερης ομορφιάς είναι τα δασικά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει ένας πεζοπόρος θαυμάζοντας όλη την ομορφιά της περιοχής ενώ ανεβαίνει στο Οροπέδιο.

Υπάρχουν διάφορες παραδόσεις για τον Ομαλό Βιάννου όπως το ότι αυξάνεται η ροή του νερού από την πηγή που βρίσκεται εντός του ναού του την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος την ώρα που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο. Ο Ιωάννης Κονδυλάκης, στον Πατούχα του, ήθελε τον ήρωα του να βόσκει εκεί το κοπάδι του.

Να σημειώσουμε πως λίγα μέτρα από το ναό βρίσκεται ένα χειμερινό καταφύγιο που ξεκίνησε να κτίζεται αλλά παραμένει ημιτελές εδώ και χρόνια. Ακόμα πέριξ του Αγίου Πνεύματος δεσπόζει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Εθνικής Αντίστασης από την ευρύτερη περιοχή.





Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο χώνος όπου καταλήγει το νερό και χάνεται στο υπέδαφος






Σελίδες