Τα Πλακάλωνα και το Μαύρο Φαράγγι στη Σητεία-Τόποι με άγρια ομορφιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τα Πλακάλωνα και το Μαύρο Φαράγγι στη Σητεία-Τόποι με άγρια ομορφιά

 





Ξεκινώντας από τη Χιόνα στη Σητεία και ανηφορίζοντας ανατολικά ένα παλιό αγροτοκτηνοτροφικό μονοπάτι, σπαρμένο σήμερα με πέτρες, φθάνουμε μετά από κάμποση ανηφορική πορεία, που σε αποζημιώνει όμως με την υπέροχη θαλασσινή της θέα, στη θέση Πλακάλωνα.


Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι σε αυτή την ερημιά μπορούσε να υπάρξει ζωή άλλη από εκείνη των κοπαδιών. Κι όμως τα τεράστια αλώνια με τις ξερολιθιές είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ανθρώπινης παρουσίας.


Δεν πρόκειται όμως για τα αλώνια  που όλοι γνωρίζουμε αλλά για πολύ μεγάλες εκτάσεις κυκλωμένες με ξερολιθιές όπου οι άνθρωποι κάποτε έσπερναν σιτηρά (κριθάρι και στάρι), καλλιεργούσαν αμπέλια ακόμα και κηπευτικά, όπως μας είπαν άνθρωποι από την περιοχή.


Κάποιοι είχαν φτιάξει και μικρές πέτρινες αγροικίες σε αυτό τον έρημο τόπο για να βρίσκουν ασφαλές κατάλυμα από τον καυτό ήλιο την περίοδο που εκτελούσαν τις αγροτικές τους εργασίες.




Και μη φανταστείτε ένα τόπο εύφορο και με πλούσιες πηγές. Εκείνοι που τον καλλιέργησαν σίγουρα είχαν καταβάλει υπερπροσπάθεια για να κάνουν αυτή τη γη να «γεννήσει» καρπούς, αφού είναι γεμάτη με χαμηλούς αγκαθωτούς θάμνους και δεν διαθέτει νερό.


Αμέσως μετά τα Πλακάλωνα, όπου οι εκτάσεις είναι επίπεδες, το ανάγλυφο γίνεται ιδιαίτερα άγριο καθώς κατηφορίζοντας  ανοίγεται μπροστά μας το Μαύρο Φαράγγι.


Δεν είναι ένα μακρύ φαράγγι ωστόσο τα τοιχώματα του είναι εντυπωσιακά, ψηλά και απόκρημνα ενώ στο μέσο του διάσπαρτοι βράχοι διαφόρων μεγεθών σε αναγκάζουν να κινείσαι με μεγάλη προσοχή, άλλοτε σκαρφαλώνοντας κι άλλοτε πηδώντας για να τους προσπεράσεις.


Οι βράχοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ανοιχτόχρωμοι και μόνο στα στενά περάσματα γίνονται σκούροι, γεγονός που ίσως σχετίζεται και με την ονομασία του φαραγγιού.


Η κατάληξη του πάντως είναι μια μικρή, με μεγάλα βότσαλα παραλία, αγριεμένη, όταν την χτυπάει ο καιρός, αλλά με τη δική της μοναχική ομορφιά.Οι ντόπιοι την ονομάζουν Χοντρή Άμμο.


Ακριβώς δίπλα από το μικρό αυτό κόλπο, εφόσον φυσικά σκαρφαλώσεις τους βράχους, συναντάς την παραλία Ψιλή Άμμος που αποτελεί κατάληξη του δίδυμου φαραγγιού, που ανοίγεται στην περιοχή, του φαραγγιού του Κατσαρά.







Η παραλία Χοντρή Άμμος

Τα Πλακάλωνα








 

 

 

 

 

 

Σελίδες