Ρουσοχώρια: Εδώ θα κτιστεί ο ναός της Αγ. Παρασκευής στη θέση εκείνου που θάφτηκε-Οι απειλές πως θα τον ξεθάψουν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ρουσοχώρια: Εδώ θα κτιστεί ο ναός της Αγ. Παρασκευής στη θέση εκείνου που θάφτηκε-Οι απειλές πως θα τον ξεθάψουν

 




Βορειοδυτικά των Ρουσσοχωρίων, κοντά στο δρόμο που οδηγεί προς Θραψανό, θα ανεγερθεί ο νέος ναός της Αγίας Παρασκευής αντικαθιστώντας το εκκλησάκι που υπήρχε σε άλλη περιοχή του χωριού και επιχωματίστηκε εξαιτίας της κατασκευής του αεροδρομίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)


Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, που σας παραθέτουμε, ήδη στο σημείο που επιλέχθηκε από την Ενορία Ρουσοχωρίων να κτιστεί ο νέος ναός τοποθετήθηκε ένα μικρό φορητό εκκλησάκι για υπενθυμίζει στην κατασκευάστρια εταιρεία τη δέσμευση της να αποκαταστήσει το ναό που έκρυψε κάτω από τόνους χώματος. Θέλουν όμως σ' αυτό το εκκλησάκι να κρατούν αναμμένο κι ένα καντήλι στη χάρη της Αγίας που στερήθηκε τη στέγη της.


Όπως μας είπε ο εφημέριος Ρουσοχωρίων π. Πέτρος Ψυλλάκης, το ακίνητο όπου θα ανεγερθεί ο ναός ανήκει στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να παραχωρηθεί το κομμάτι που χρειάζεται για την εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο της. Ο π. Πέτρος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε τα αρμόδια στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας του Αεροδρομίου και τους ξεκαθάρισε πως στις 26 Ιουλίου που γιορτάζει η Αγία Παρασκευή θέλει η νέα εκκλησία να είναι έτοιμη, πράγμα που εκείνα αποδέχθηκαν. Μάλιστα του έδειξαν σχέδια του καινούργιου ναού που θα καλύπτει γύρω στα 45 τετραγωνικά μέτρα και θα είναι πλήρως εξοπλισμένος.


Ίσως να μην υπάρχει άλλη εκκλησία στην Κρήτη για την οποία να έχει χυθεί τόσο πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια και να έχουν γίνει τόσες πολλές συζητήσεις, καταλήγοντας ακόμα και σε αντιπαραθέσεις, όπως αυτή της Αγίας Παρασκευής των Ρουσοχωρίων.


Από πολλούς θεωρήθηκε βεβήλωση το να θαφτεί ο ναός ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και σήμερα θεωρούν πως οι σεισμοί κι όσα κακά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή είναι συνέπεια της ταφής του ναού.




Πρόσφατα ωστόσο ο εφημέριος Ρουσοχωρίων π. Πέτρος Ψυλλάκης απάντησε σε όλα αυτά εξηγώντας πως:


1) Με την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως, έγινε απεθρόνιση της Αγ. Παρασκευής, αφού προηγήθηκε λειτουργία


2) Τα ιερά λείψανα, εικόνες, βιβλία και ιερά σκεύη, της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται σε ασφαλές μέρος της ενορίας κι όχι κάτω από το χώμα.


3) Η μεταφορά του ναού σε άλλο σημείο, όπως πολλοί ζήτησαν, ήταν αδύνατη γιατί το κτίσμα του δεν είχε θεμέλια.


4) Έχει ήδη προγραμματιστεί η εκ νέου οικοδόμηση ναού στη χάρη της Αγ. Παρασκευής σε χώρο που βρίσκεται εντός της ενορίας ενώ είναι αμφίβολο εάν μετά τους τελευταίους σεισμούς θα άντεχε ο παλιός ναός με βάση την κατασκευή του.


Ο π. Πέτρος ζήτησε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του όλου θέματος από τους καθ' ύλην αρμόδιους – Ιερά Μητρόπολη & Ενορία Ρουσσοχωρίων και να σταματήσει η παραφιλολογία επί του θέματος που μόνο το κακό και κλονισμό πίστεως προκαλεί.


Απειλούν να ξεθάψουν τον παλιό ναό


Βέβαια εκείνοι που θεωρούν πως ακόμα και τα ντουβάρια της εκκλησίας που θάφτηκε είναι ιερά και δεν ήταν σωστό να επιχωματιστούν απειλούν πως θα πάνε με δικά τους μέσα να ξεθάψουν το ναό και να μεταφέρουν τα κομμάτια του, αν δεν μπορούν ολόκληρο, σε νέα θέση. Οι σκέψεις τους αυτές έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τον εφημέριο των Ρουσοχωρίων που γνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει επεισόδια, καθώς η έκταση όπου βρίσκεται θαμμένη η εκκλησία δεν ανήκει πλέον στην ενορία του κι έτσι κάθε ενέργεια θα φέρει στο σημείο την Αστυνομία. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτά τα σχέδια έχει ενημερώσει και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ Ανδρέα μέσω επιστολής.






Σελίδες