Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Παρασκευή στα Ρουσοχώρια πριν γίνει... αεροδιάδρομος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Παρασκευή στα Ρουσοχώρια πριν γίνει... αεροδιάδρομος


Με βαριά καρδιά κινήσαμε με τον παπά Πέτρο Ψυλλάκη για την περιοχή όπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μια αγροτική τοποθεσία, λίγο έξω από τα Ρουσοχώρια, άλλοτε κατάφυτη από ελαιόδεντρα και σήμερα κρανίου τόπο, λόγω της ισοπέδωσης για τις ανάγκες κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Το μικρό ξωκλήσι είναι ότι έχει απομείνει όρθιο, όμως δυστυχώς όχι για πολύ ακόμα. Την Πέμπτη 4 Ιουνίου θα τελεσθεί εκεί η τελευταία Θεία Λειτουργία και θα τιμηθεί, νωρίτερα από το κανονικό, η Αγία Παρασκευή, στην οποία είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι.

Αμέσως μετά η εταιρεία TERNA θα το γκρεμίσει κι αυτό, θυσιάζοντας το για να ολοκληρωθεί η ισοπέδωση όλης της περιοχής όπου θα κατασκευαστούν ο νέος αεροδιάδρομος και οι άλλες εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου.

Πριν καν φθάσουμε στην Αγία Παρασκευή συναισθήματα θλίψης μας κυριεύουν. Εκατοντάδες ελαιόδεντρα  έχουν κοπεί και έχουν απομακρυνθεί και τα λίγα απομεινάρια τους έχουν γίνει βίγλες για μια παρέα γλάρων που κάθονται επάνω και εποπτεύουν την περιοχή. Λίγοι άνθρωποι έχουν έλθει με φορτηγάκια και μαζεύουν ότι ξύλα απέμειναν... και στο βάθος η Αγία Παρασκευή περιμένει το δικό της το τέλος…

Ο π. Πέτρος είναι θυμωμένος και ταυτόχρονα στεναχωρημένος. Για ένα ιερέα το γκρέμισμα ενός ναού ισοδυναμεί με την απώλεια ενός παιδιού του και έτσι δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί τη μοίρα της Αγίας Παρασκευής.

Θυμάται τον τόπο γεμάτο με δέντρα που προσέφεραν απλόχερα τη σκιά τους στους πιστούς κάθε χρόνο τον Ιούνιο στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Το πεύκο, που σήμερα μόνο λίγα κλαδιά του έχουν απομείνει καταγής, έφθανε, μας λέει, τα είκοσι μέτρα και πάνω του είχαν τοποθετήσει την καμπάνα του ναού.

Πολύ παλιά, στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το ξωκλήσι, υπήρχαν τα ερείπια του αρχικού κτίσματος της Αγίας Παρασκευής. Δεν ξέρουμε πότε κτίστηκε πρώτη φορά ναός στο σημείο τούτο παρά μόνο πως οι κάτοικοι κάποια στιγμή αποφάσισαν να ζωντανέψουν τα ερείπια κτίζοντας επάνω τους, ξανά, μια εκκλησία την οποία αφιέρωσαν στην ίδια Αγία για την οποία είχαν μνήμες στον τόπο αυτό.

Η ανοικοδόμηση του νεώτερου ναού ξεκίνησε από τον εφημέριο της Αρμάχας, Αντώνιο Βασιλάκη, το 1956 ,σε έκταση που βρισκόταν στην ιδιοκτησία του. Για κάποιο λόγο και πριν ολοκληρωθεί η ανέγερση του οι εργασίες σταμάτησαν.Επανεκκίνησαν  αρκετά χρόνια αργότερα από την Ενορία Ρουσοχωρίων, επί των ημερών του εφημέριου Εμμανουήλ Μακράκη.


Τα εγκαίνια της έγιναν με λαμπρότητα, τον Ιούνιο του 1981, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο.Ο Ρουσοχωρίτης  Παράσχος Αντωνάκος μερίμνησε για την κάλυψη όλων των εξόδων εκείνης της ημέρας παραθέτοντας στη συνέχεια γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

Το εκκλησάκι είναι λιτό, με ένα απλό ξύλινο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες φτιαγμένες το 1978. 

Δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που κατά καιρούς πήγαιναν στο ναό για να προσευχηθούν και να ζητήσουν η χάρη της Αγίας Παρασκευής να τους βοηθήσει. Τώρα καλούνται στις 4 Ιουνίου να το κάνουν αυτό για τελευταία φορά. Μαζί με τη Θεία Λειτουργία την Πέμπτη θα γίνει κτητορικό μνημόσυνο και αρτοκλασία. 

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου θα είναι εκείνος που θα λειτουργήσει για τελευταία φορά το εκκλησάκι συνεπικουρούμενος από τον εφημέριο των Ρουσοχωρίων π. Πέτρο.

Αμέσως μετά θα απομακρυνθούν το τέμπλο, οι εικόνες και τα υπόλοιπα λειτουργικά σκεύη της εκκλησίας. Μαζί τους και τα οστά από την Αγία Τράπεζα. Θα μεταφερθούν σε άλλο ναό των Ρουσοχωρίων, μέχρι να πάρουν ξανά τη θέση τους σε μια νέα εκκλησία που θα τιμά την Αγία Παρασκευή.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ έχει εκφράσει την πρόθεση, σε αντάλλαγμα, για το ναό που θα γκρεμίσει, να φτιάξει ένα νέο μέσα στο καινούργιο αεροδρόμιο. Όμως τόσο ο εφημέριος του χωριού όσο και οι κάτοικοι του αρνούνται αυτή την προοπτική. Εφόσον ο ναός χάνεται από τα Ρουσοχώρια ο καινούργιος πρέπει να κατασκευαστεί ξανά εκεί, στον τόπο τους.

Μάλιστα φεύγοντας από το εκκλησάκι συναντήσαμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας που επιβλέπει τα έργα και ο π. Πέτρος με πολύ ξεκάθαρο τρόπο του έθεσε το ζήτημα. «Δεν θέλουμε νέο ναό στο Καστέλι αλλά στα Ρουσοχώρια. Έχετε τα μέσα να τον φτιάξετε εύκολα κι εμείς θα σας υποδείξουμε τον τόπο, έχουμε αρκετό» είπε ο π. Πέτρος.

«Να μας κάνετε επίσημο αίτημα μέσω της Μητρόπολης και θα το δούμε», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ δείχνοντας πως είναι κάτι που μπορούν να συζητήσουν.

"Θέλουμε ένα ναό να μπορούμε να πηγαίνουμε και να τον λειτουργούμε, να κάνουμε την προσευχή μας, να γαληνέψουν οι ψυχές των κτητόρων της Αγίας Παρασκευής που θα τη δουν να γκρεμίζεται" μας λέει ο εφημέριος των Ρουσοχωρίων καθώς αφήνουμε πίσω μας το ξωκλήσι και το αλλοιωμένο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Ελένη Βασιλάκη


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα








Σελίδες