Σαρνίτσι: Έτσι μάζευαν το βρόχινο νερό για τα σπίτια και τα κοπάδια τους οι Κρητικοί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Σαρνίτσι: Έτσι μάζευαν το βρόχινο νερό για τα σπίτια και τα κοπάδια τους οι Κρητικοί

 


Το σαρνίτσι είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή που συναντάμε πλέον σε χρήση μόνο σε απομακρυσμένες αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές του νησιού ενώ παλιότερα υπήρχαν και σε χωριά.


Πρόκειται για δεξαμενές νερού που κατασκεύαζαν ανοίγοντας πηγάδια στο έδαφος και κτίζοντας  με πέτρα την επιφάνεια τους έτσι ώστε το βρόχινο νερό να εισέρχεται από τα πλάγια και να αποθηκεύεται για να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων αλλά και των ανθρώπων, εφόσον υπήρχαν σε κατοικημένες περιοχές.


Το κάλυμμα που έφτιαχναν από πέτρα ουσιαστικά κρατούσε τις ακαθαρσίες μακριά από το νερό κι έτσι διατηρούνταν καθαρό και πόσιμο.


Τα σαρνίτσια των φωτογραφιών μας τα συναντήσαμε πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου, στα Σφακιά, αλλά και προσεγγίζοντας την Ασή Γωνιά. Η χρήση τους είναι κτηνοτροφική κι όπως φαίνεται ακόμα και σήμερα οι βοσκοί των περιοχών αυτών συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους νερό και με ποτίστρες, που έχουν φτιάξει εξωτερικά, ξεδιψούν τα πρόβατα τους.


Όταν τα σαρνίτσια κατασκευάζονταν σε χωριά το βρόχινο νερό έπεφτε στο εσωτερικό τους από κουτσουνάρες που υπήρχαν στις στέγες των σπιτιών. Εκεί για την απολύμανση του νερού, πριν το χρησιμοποιήσουν, έβαζαν ασβέστη.


Να σημειώσουμε τέλος πως η λέξη σαρνίτσι έχει τουρκική προέλευση.






Σαρνίτσι που χρησιμοποιείται ακόμα σε μικρό βοσκοτόπι


Σελίδες