Πεζοπορώντας στη διαδρομή από Ασκύφου προς Ασή Γωνιά Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Πεζοπορώντας στη διαδρομή από Ασκύφου προς Ασή Γωνιά Χανίων

 


Στο άγριο και τραχύ τοπίο της δυτικής Κρήτης, ανάμεσα σε Σφακιά και Αποκόρωνα, περπάτησαν τα μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου την Κυριακή.


Παρότι το αρχικό πρόγραμμα της πεζοπορίας διαφοροποιήθηκε στην διάρκεια της ημέρας, λόγω απειλής βροχής, τελικά η διαδρομή που ακολουθήθηκε είχε ενδιαφέρον.


Η πεζοπορία ξεκίνησε, με αρχηγό το Μανόλη Κριτσωτάκη, νωρίς το πρωί από τον οικισμό Γωνί μέσω του οποίου οι πεζοπόροι οδηγήθηκαν στο οροπέδιο Ασκύφου.


Το τοπίο έχει αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει τα χρώματα του χειμώνα που σίγουρα για το ορεινό Ασκύφου είναι η πιο γοητευτική εποχή του χρόνου, λόγω των αμέτρητων σφενδάμων που διαθέτει. Τα φύλλα τους από πράσινα γίνονται σταδιακά κίτρινα και μετά αποκτούν αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, μοιάζοντας με πίνακες ζωγραφικής.


Μέσα από εκτάσεις που, εκτός από σφενδάμους, είναι γεμάτες καρυδιές, η πορεία συνεχίστηκε μέσω παλιού μονοπατιού και κτηνοτροφικών δρόμων, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η ανηφορική κλίση και οι αμέτρητες πέτρες.


Ανά διαστήματα μικρά βοσκοτόπια, με πράσινο, πετρόκτιστες μάντρες για τα εκατοντάδες ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή και συντρόφευσαν με τους ήχους των κουδουνιών τους την ομάδα αλλά και καλοφτιαγμένα σαρνίτσια, έσπαγαν την «φτιαγμένη» από πέτρα εικόνα του τοπίου.


Οι καιρικές συνθήκες ενώ αρχικά φάνηκαν ευνοϊκές στην πορεία έδειξαν πως έκρυβαν πίσω τους βροχή κι έτσι το ρίσκο ανάβασης στις κορυφές Κτιστό (1490 μ) και Φουρνί (1470 μ.), με τις κοφτερές σαν μαχαίρια πέτρες, δεν ήταν δυνατόν να παρθεί.


Έτσι επιλέχθηκε η λύση να ακολουθηθεί η διαδρομή από το Ρέμα του Αράπη, να συνεχιστεί περνώντας κάτω από την Κρεμαστή Χορευτρών, να συνεχιστεί στην περιοχή Χορεύτρες και μέσα από μικρό φαράγγι η κατάληξη της να είναι η  Ασή Γωνιά.


Σε σημείο της διαδρομής η ομάδα απόλαυσε σε κενό που δημιουργεί η απέραντη οροσειρά, με τις αμέτρητες κορυφές, τη θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Ακολούθως ανηφόρησε για προσκύνημα στο μικρό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που έχει πρόσφατα ανεγερθεί σε ύψωμα πάνω από μικρό οροπέδιο της περιοχής.


Στο φαραγγάκι, που καταλήγει σε αγροτικό δρόμο κι αυτός με τη σειρά του στην Ασή Γωνιά, η πεζοπορία έγινε είτε σε αδιαμόρφωτο μονοπάτι, στα πλάγια είτε στο κέντρο του, όπου τα απότομα βράχια το επέτρεπαν. Η μυρωδιά της νοτισμένης από την υγρασία άγριας φασκομηλιάς στο εσωτερικό του, ανεπανάληπτη.


Μετά από σχεδόν επτά ώρες πεζοπορίας καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν 12 χιλιομέτρων τα μέλη του Πεζοπορικού έφθασαν στην Ασή Γωνιά όπου ξεκουράστηκαν, έφαγαν και ήπιαν τον καφέ τους πριν επιστρέψουν, γεμάτα εικόνες και καθαρό αέρα, στο Ηράκλειο.





Στο βάθος η θάλασσα


Σπαρμένοι με πέτρες και οι κτηνοτροφικοί δρόμοι










Σελίδες