Στα φιόρδ του Νότου- Ανάμεσα σε Βαθύ και Μάταλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Στα φιόρδ του Νότου- Ανάμεσα σε Βαθύ και Μάταλα

 


Ανάμεσα στην εκπληκτική παραλία Βαθύ, εκείνη της Κόκκινης Άμμου αλλά και την πολυσύχναστη παραλία των Ματάλων η φύση σμίλεψε τους βράχους δημιουργώντας εικόνες μοναδικές.


Μικρά και μεγαλύτερα φιόρδ, αλλά και φυσικές κοιλότητες στο βραχώδες τοπίο οδηγούν τη θάλασσα στη στεριά κάνοντας την να μοιάζει άλλοτε σαν «εισβολέας» κι άλλοτε ως στοιχείο που αναζητά προστασία και μια αγκαλιά να φωλιάσει.


Το τοπίο σε αυτή τη γωνιά της Κρήτης είναι τραχύ και αφιλόξενο και αυτό το καταλαβαίνει κανείς αν επιχειρήσει να το περπατήσει μέσα στο κατακαλόκαιρο.


Η διαδρομή από το Βαθύ ως τα Μάταλα φαντάζει ατελείωτη κάτω από τον καυτό ήλιο του νότου όμως οι εικόνες που ξεδιπλώνονται στο παραθαλάσσιο κομμάτι της είναι μοναδικές.


Οι ντόπιοι ονομάζουν την περιοχή, που περικλείεται ανάμεσα  στα φιόρδ, Γουρνιά, όνομα διόλου παράξενο αν παρατηρήσει κανείς το ανάγλυφο των βράχων, το γεμάτο κοιλότητες. Όταν έχει θαλασσοταραχή γεμίζουν νερό, το οποίο αργότερα στεγνώνει αφήνοντας πίσω του στρώματα αλατιού.


Δέντρα και σκιά δεν θα βρει κανείς στα Γουρνιά αλλά μονάχα ένα τοπίο διαφορετικό, ασυνήθιστο και ως εκ τούτου ξεχωριστό.


Μπορείτε να δείτε εδώ την παραλία Βαθύ


Μπορείτε να δείτε εδώ την παραλία της Κόκκινης Άμμου











Σελίδες