Η παραλία Πηγάδι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κουφονήσι Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η παραλία Πηγάδι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κουφονήσι Λασιθίου

 


Στη βόρεια πλευρά του Κουφονησίου, απέναντι ακριβώς από τον Αθερινόλακκο Σητείας, βρίσκεται η παραλία Πηγάδι.


Πήρε το όνομα της από ένα πηγάδι που συναντάμε στο σημείο, το οποίο σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί διαθέτει μερικά αλμυρίκια που προσφέρουν δροσιά.


Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στο Κουφονήσι παραλία που να μην χαρακτηρίζεται ονειρεμένη. Και το Πηγάδι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Με καθάρια, γαλαζοπράσινα δροσερά νερά προσφέρει απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία στους επισκέπτες της, κυρίως όσους διαθέτουν ιδιόκτητα σκάφη μια και εκείνα που εκτελούν δρομολόγια από το Μακρύ Γιαλό και τον Αθερινόλακκο επιλέγουν άλλες παραλίες, με μεγαλύτερα βάθη για να δέσουν.


Στην παραλία αυτή είναι κτισμένο κι ένα πέτρινο καταφύγιο για τους ψαράδες.


Από το Πηγάδι μπορεί κάποιος να ανηφορίσει  στο λοφίσκο, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ακτή, για να δει και να προσκυνήσει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.


Κτισμένο το 1926, όπως αποκαλύπτει λίθινη επιγραφή με το κτήτορα της πάνω από τη θύρα του ναού, δεσπόζει στην περιοχή αγναντεύοντας στις ακτές της Κρήτης.


Λιτό και μάλλον κάπως παραμελημένο, εσωτερικά, καθώς οι   επισκέπτες του Κουφονησίου περιορίζονται σε μπάνιο ή ψάρεμα, στέκει μοναχικό στον ακατοίκητο παράδεισο του, παλεύοντας με τους ανέμους το χειμώνα και την υγρασία που κατατρώει το μέσα του.















Σελίδες