Στο Χουδέτσι από 25 Σεπτεμβρίου η ιερά εικόνα Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Παναγούδα Θεσ/νικης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Χουδέτσι από 25 Σεπτεμβρίου η ιερά εικόνα Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Παναγούδα Θεσ/νικης

 


Στην Κρήτη και την ενορία Χουδετσίου θα βρεθεί από το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου η  Ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου που φυλάσσεται το ναό Γεννεσίου της Θεοτόκου Παναγούδας Θεσσαλονίκης.


Η μεταφορά της θα γίνει στο πλαίσιο της γιορτής του προστάτη του Χουδετσίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν οι πιστοί που θα βρεθούν στο ναό.


Η Ενορία Χουδετσίου ετοιμάζει πανηγυρική υποδοχή στις 25 του μηνός στις 6 το απόγευμα, στα προπύλαια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Η αναχώρηση της εικόνας από το Χουδέτσι θα γίνει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα υποδοχής αλλά και τις Ιερές Ακολουθίες κατά τις οποίες θα εκτεθεί σε προσκύνημα η εικόνα.






Η εικόνα της Παναγίας


Ο Ιερός Ναός της Παναγούδας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί συνέχεια ενός βυζαντινού μοναστηριακού ναού. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, την τουρκοκρατία και προ του 1789 υπήρξε μοναστηριακός ναός, αγιορείτικο μετόχι ή Μονή που συνδέονταν με το Άγιο Όρος. 


Το 1333-1334 ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ηγουμένευε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Μαρτυρείται ότι για αρκετούς μήνες εγκαταβίωσε στο μετόχι της Παναγούδας, διευθετώντας υποθέσεις της Μονής. 


Ο ναός της Παναγούδας είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και κτίστηκε το 1818, για να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό με το ίδιο όνομα. Αυτό αναφέρεται σε κώδικα  ο οποίος καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1817. Τότε, κάηκαν κειμήλια μοναδικής αξίας, εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία. Διασώθηκε όμως ένας επιτάφιος που χρονολογείται γύρω στο 1300 και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.


Η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, χρονολογείται στον 16ο αιώνα και φέρει θαυμάσια ασημένια επένδυση. 


Η μεγάλου μεγέθους εικόνα εκτίθεται σε προσκύνηση σε  προσκυνητάρι, μέσα στον κυρίως ναό, της Παναγίας, στην αριστερή πλευρά. Έχει πιστότητα αλλά όχι πλήρη ομοιομορφία ως προς το πρωτότυπο. 


Η μορφή της Παναγίας μαγνητίζει. Η ελαφρά κλίση της κεφαλής δείχνει την σεμνότητα, την ταπείνωση και υπακοή της, την συγκατάβαση και την ανταπόκρισή της στις πονεμένες προσευχές των ανθρώπων. Αυτό που καθηλώνει όμως τον προσκυνητή της, είναι τα μεγάλα και εκφραστικά της μάτια, με το σοβαρό και ήρεμο βλέμμα τους, που γαληνεύει την ψυχή όποιου την αντικρίζει.


Σελίδες