Ο προστάτης του Χουδετσίου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η σχετιζόμενη με αυτόν συνήθεια των νέων ανδρών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ο προστάτης του Χουδετσίου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η σχετιζόμενη με αυτόν συνήθεια των νέων ανδρών

 


Σε κεντρικό σημείο του Χουδετσίου, κοντά στο όμορφο δημοτικό σχολείο του οικισμού, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Χουδετσανού, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής.


Πρόκειται για τον προστάτη του Χουδετσίου με τον οποίο οι Χουδετσανοί είναι ιδιαίτερα δεμένοι παρότι ο ναός του κτίστηκε τον 19ο αιώνα, ενώ υπάρχουν πολύ παλαιότεροι ναοί αφιερωμένοι σε άλλους Αγίους εντός του οικισμού.


Στο αγιοθύριδο του ιερού ναού βλέπουμε να αναγράφει πως ο θεμέλιος λίθος του τέθηκε τον Απρίλιο του 1874 ενώ στο εσωτερικό του, στο σημείο όπου είναι αγιογραφημένη η μεγάλη και εντυπωσιακή εικόνα του Αγίου Ιωάννη, υπάρχει ταφικό μνημείο που φέρει τη χρονολογία 1892.


Ο νεοκλασικός ναός είναι μονόχωρος αλλά αρκετά ευρύχωρος. Στο εσωτερικό του δεσπόζει το λευκό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις μεγάλες εικόνες και βέβαια η αγιογραφία του Αγίου πάνω από το ταφικό μνημείο,το οποίο όταν πριν από χρόνια ανοίχτηκε ήταν κενό περιεχομένου.


Όμορφες λιθανάγλυφες λεπτομέρειες κοσμούν εξωτερικά το κτίσμα και ειδικά την δυτική είσοδο του αλλά και την πίσω πλευρά του Ιερού Βήματος.




Η συνήθεια


Όπως μας περιέγραψε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Μηλιαράκης, που διακονεί την Ενορία Χουδετσίου, οι κάτοικοι αποκαλούν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο "Χουδετσανό" ή "Παππού" για να δείξουν το πόσο κοντά τους τον νιώθουν.


Κάποιοι λένε πως τον έχουν δει κιόλας να περιδιαβαίνει τα σοκάκια του χωριού.


Έχουν δε τη συνήθεια οι άνδρες του οικισμού, πριν παρουσιαστούν για τη στρατιωτική τους θητεία, και παλιότερα πριν πάνε σε πολέμους και επιστρατεύσεις, πάντα να περνούν από το ναό και να προσκυνούν την εικόνα του Αγίου ζητώντας του να τους προστατεύσει.


 Μάλιστα έχουν να λένε για ένα και μοναδικό άνδρα που δεν το έκανε όταν ήταν να πάει να πολεμήσει  στην Αλβανία, γιατί δεν θεώρησε πως είχε κάτι να του προσφέρει, ο οποίος δεν γύρισε πίσω ζωντανός. 











 

 

 


Σελίδες