Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κωστή Μαστρογιαννάκη για την Πυργού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κωστή Μαστρογιαννάκη για την Πυργού

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του φιλολόγου και συγγραφέα Κωστή Μαστρογιαννάκη «Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων».


Εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του το συγγραφέα στο φιλόξενο χώρο του Cafe-wine bar και restaurant Veneto.


Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν εφημέριοι της ενορίας Πυργούς αλλά και καταγόμενοι από την Πυργού ή με άμεση σχέση με την περιοχή, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Βαμβακάς και Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, οι αντιδήμαρχοι Ειρήνη Παπαδάκη Σκαλίδη και Μαρίνος Παττακός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Ινιωτάκης και Νίκος Γιαλιτάκης, ο τέως δήμαρχος Ηρακλείου Μιλτιάδης Φαρσάρης, και φυσικά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης, με πρωτοβουλία του οποίου οργανώθηκε η παρουσίαση.


Χαιρετισμούς απηύθυναν, μιλώντας με θερμά λόγια για το νέο βιβλίο, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, η αντιδήμαρχος Ειρήνη Παπαδάκη Σκαλίδη καθώς και ο πρόεδρος της ΤΚ Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια και για την αγάπη του Κωστή Μαστρογιαννάκη για τον τόπο του και την ιστορία του.




Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης.


Ο αρχιτέκτονας, μηχανικός, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Ηρακλής Πυργιανάκης χαρακτήρισε το παρουσιαζόμενο βιβλίο ως το καλύτερο του είδους του. Όπως είπε, μέσα από τις σελίδες του κατανοεί κανείς όχι μόνο την ιστορία της Πυργούς στο πέρασμα των αιώνων αλλά και την ίδια την ιστορία της Κρήτης. Ο κ. Πυργιανάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στις χρονικές περιόδους που καλύπτει και στους ανθρώπους που έδωσαν αγώνα για το χωριό τους.


Ο φιλόλογος, θεολόγος, ποιητής και συγγραφέας Γιάννης Τσερεβελάκης τόνισε, κατά τη δική του ομιλία, τη σφαιρική κάλυψη όλων των πτυχών της ιστορίας και των ανθρώπων της Πυργούς μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το μεράκι προς την τοπική ιστορία αλλά και στην αγάπη του Κωστή Μαστρογιαννάκη προς το γενέθλιο τόπο του, στοιχεία που είναι διάχυτα στις σελίδες του. Είναι είπε, ένα τιτάνιο έργο όχι για τον όγκο αλλά κυρίως για την ποιότητα του.


Ο δημοσιογράφος, ιστορικός τέχνης, συλλέκτης και πρώην διευθυντής της Deutsche welle, Μιχάλης Κρασάκης, σημείωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για ένα σύγγραμμα που στοχεύει ψηλά και πετυχαίνει το στόχο του. Είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια έντεχνα δομημένη εργασία κι ένα πολύτιμο τεκμήριο ιστορικής και λαογραφικής έρευνας.




Λαμβάνοντας το λόγο τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας Κωστής Μαστρογιαννάκης στάθηκε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που επιχείρησε μέσα από το βιβλίο του ενώ χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την αγάπη του προς την Πυργού, κάτι εξάλλου που είναι πασιφανές και επισημάνθηκε απ' όλους όσοι μέχρι τώρα το μελέτησαν. Ο κ Μαστρογιαννάκης ευχαρίστησε καθένα που, με το δικό του τρόπο, συνέδραμε  στη συλλογή των στοιχείων και πληροφοριών που καταγράφονται στην πολύτιμη έκδοση του, όσοι τον βοήθησαν με χορηγίες για την έκδοση του βιβλίου, όσοι τον στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και έγιναν κοινωνοί της ίδιας «δίψας» για να γίνει «κτήμα» των  πολλών «Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων».


Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βασιλάκη η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε τους τοπικούς φορείς προσπάθειες σαν του Κωστή Μαστρογιαννάκη, που ενισχύουν ιστορικά ακόμα και τη μικρότερη γωνιά της Κρήτης, να τις υποστηρίζουν, καθώς το αποτέλεσμα τους μένει παρακαταθήκη και της δικής τους παρουσίας και έργου κι όχι μόνο των συγγραφέων τους.

Σελίδες