Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία τον χώρο του Αρχαίου Ασκληπιείου του Λεβήνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία τον χώρο του Αρχαίου Ασκληπιείου του Λεβήνα

 



Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, οργανώνει και υλοποιεί  ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων  με τίτλο «Ημέρες Λεβήνα, Υγεία- Πολιτισμός- Άνθρωπος-Φύση».


Η εναρκτήρια τελετή των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου  στον αρχαιολογικό χώρο του Λεβήνα, εντός του οικισμού, και θα περιλαμβάνει:


  Θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση θεραπευτικής τελετουργίας στην πλατεία του Λέντα, κοντά στον χώρο του Ασκληπιείου του Λεβήνα.


  Συμβολική φύτευση στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης και συντήρησης της ενδημικής βλάστησης με επίκεντρο τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.


  Περιοδική έκθεση με θέμα τον αρχαίο Λεβήνα,  τα Ασκληπιεία και την αρχαία ελληνική ιατρική.


Το έργο θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022 με δύο ημερίδες διεπιστημονικού χαρακτήρα με θεματολογία που αφορά στο τρίπτυχο Αρχαία Ιατρική-Φύση-Διατροφή και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιατρικής.


Οι εκδηλώσεις στο σύνολο τους εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία το αρχαίο Ασκληπιείο του Λεβήνα και την αρχαία ελληνική ιατρική», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ΜΕΣΣΑΡΑΣ και  υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ.


Στόχος  των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η συνεργασία φορέων και πολιτών για την προστασία και ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενταγμένων οργανικά στο φυσικό περιβάλλον που τα φιλοξενεί.


Tα Ασκληπιεία, δομημένα σε φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους, αποτέλεσαν τόπους πολύπλευρης προσέγγισης της υγείας και της νόσου κατά την αρχαιότητα και παραμένουν μέχρι σήμερα σύμβολα της ολιστικής θεώρησης της Ιατρικής Επιστήμης. Ο ρόλος της προσέγγισης αυτής καθίσταται πιο σημαντικός, ιδιαιτέρως στην εποχή μας που η κλιματική κρίση σχετίζεται με την εμφάνιση νέων προκλήσεων στο τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία Covid 19.


Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιδιώκοντας τη σύζευξη της ιστορικής μνήμης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και πολιτισμικές δράσεις υποστηρίζει επιστημονικά τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του Ασκληπιείου του Λεβήνα  και της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. 


Μπορείτε να δείτε εδώ την αρχαία πόλη, το Ασληπιείο του Λεβήνα και την ιστορία τους 

Δείτε εδώ τι έκαναν στα ασκληπιεία της αρχαιότητας και πως θεράπευαν τους ασθενείς τους 

Σελίδες