Η Ενορία Κάτω Βάθειας γιορτάζει τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον πρώτο ναό που κτίστηκε στη μνήμη του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Η Ενορία Κάτω Βάθειας γιορτάζει τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον πρώτο ναό που κτίστηκε στη μνήμη του

 


Το προνόμιο να φιλοξενεί τον πρώτο ναό του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ που κτίστηκε στον κόσμο έχει η Κάτω Βάθεια.


Πρόκειται για ένα καινούργιο αλλά σπουδαίο Άγιο που ανήκει στις σύγχρονες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας .


Ο ναός του μάλιστα ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ πέρυσι, με τη βοήθεια των κατοίκων του οικισμού αλλά και την τεράστια προσπάθεια του εφημέριου της συγκεκριμένης ενορίας π. Ιωάννη Βλαχάβα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Μάλιστα πρόλαβε, στις 10 και 11 Ιουλίου του 2020, να εορταστεί εκεί για πρώτη φορά η μνήμη του Αγίου με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο να χοροστατεί στον Εσπερινό του και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο στην Θεία Λειτουργία. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Φέτος θα εορταστεί και πάλι και με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, το Σάββατο 10 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί το πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθοδίου Βερνιδάκη.


Την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 7.30 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δημητρίου Πολιτάκη.




Ποιος ήταν ο Άγιος Σωφρόνιος


Ο Γέροντας Σωφρόνιος, κατά κόσμον Σεργκέι Σεμιόνοβιτς Σάχαρωφ, θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα ενώ ο βίος και η συνολική δράση του οδήγησαν το 2019 στην αγιοκατάταξη του με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1896 στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος.


Από  μικρός έδειχνε ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ μελέτησε  τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς το Χριστιανισμό και πιο συγκεκριμένα την Ορθοδοξία.


Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Εκεί  κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τον κέρδισε ο χριστιανισμός και έτσι σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να σπουδάσει θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.


Με το πέρας των σπουδών του έλαβε την απόφαση να μονάσει. Εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925.Τέσσερα χρόνια  αργότερα γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του. Το 1938 αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους όπου ασκήτεψε αυστηρά.


Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσσεξ της Αγγλίας,  που γέμιζε από κόσμο κι από τις διδαχές του. Εκεί έμεινε μέχρι που πέθανε το 1993, σε ηλικία 97 ετών.




Σελίδες