Στην Κάτω Βάθεια φτιάχτηκε ο πρώτος και μοναδικός ναός του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Στην Κάτω Βάθεια φτιάχτηκε ο πρώτος και μοναδικός ναός του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ


Έναν καινούργιο Άγιο που αποτελεί ωστόσο μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποφάσισε να τιμήσει η Ενορία της Κάτω Βάθειας, του Δήμου Χερσονήσου, ανεγείροντας ναό στο όνομα του, τον οποίο μάλιστα θα γιορτάσει πρώτη φορά αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Ιουλίου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, έναν χαρισματικό μοναχό και Άγιο που λες κι ήθελε να φτιαχτεί το δικό του «σπίτι» στην Κρήτη, μπήκε ξαφνικά στις ζωές των πιστών της Κάτω Βάθειας και με την καθοδήγηση, και πολύ προσωπική εργασία, του άξιου ιερέα του χωριού π. Ιωάννη Βλαχάβα απόκτησε το παρεκκλήσι του, σε χώρο δίπλα στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην καρδιά του οικισμού.

Αρκεί μόνο ν’ αναφέρουμε πως η ανέγερση του ξεκίνησε στις 8  Μαρτίου 2020, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο,  και ήδη το παρεκκλήσι έχει ολοκληρωθεί και θα τιμήσει στη γιορτή του τον Άγιο Σωφρόνιο με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγηση των άρτων, την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και με Όρθρο και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Σάββατο, στις 7.30 το πρωί, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού κ.κ Προδρόμου.

Όταν ρωτήσαμε τον π. Ιωάννη πως και γιατί αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ναό και να τον αφιερώσουν στον συγκεκριμένο Άγιο η απάντηση που πήραμε ήταν πως για ένα λόγο που δεν μπορεί να εξηγήσει  μόνο η σκέψη και η νοερή παρουσία του Αγίου Σωφρονίου γαλήνευε την καρδιά του και το ίδιο ένιωθαν και οι ενορίτες του.

Έτσι χωρίς πολύ σκέψη ξεκίνησαν να κτίζουν το παρεκκλήσι, που ούτε καν κατάλαβαν πότε ολοκληρώθηκε και ετοιμάστηκε. Λες και υπήρχε μια αόρατη δύναμη που βοηθούσε να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα και καθοδηγούσε τις πράξεις τους. 

Να σημειώσουμε πως ο τιμώμενος Άγιος μπήκε πολύ πρόσφατα στη χωρεία των Αγίων της Εκκλησίας μας οπότε ο ναός της Κάτω Βάθειας είναι ο πρώτος που κτίζεται στη μνήμη του.

Ο Άγιος Σωφρόνιος ανήκει στην κατηγορία εκείνων των Αγίων που με τη δράση, τους λόγους και το γενικότερο τρόπο ζωής τους γίνονται παράδειγμα μίμησης και αναδεικνύουν την χριστιανική πίστη ως σπουδαίο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου και αγαθό στη ζωή. Πρόκειται για Αγίους που διαθέτουν την αγιοποιό ενέργεια του Θεού και μπορούν να τη μοιραστούν με τους γύρω τους. 

Στο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ.κ Ιερόθεου αναφέρεται πως στην πατερική θεολογία άγιος, σε σημαίνει απλά καλός άνθρωπος, σημαίνει ένας θεαραπευμένος άνθρωπος, εκείνος που έχει περάσει από την κάθαρση, έφθασε στο φωτισμό και από το φωτισμό στη θέωση, κι όσοι γνώρισαν τον Άγιο Σωφρόνιο μαρτυρούν ακριβώς αυτό για το πρόσωπο του. 
Ποιος ήταν ο Άγιος Σωφρόνιος

Ο Γέροντας Σωφρόνιος, κατά κόσμον Σεργκέι Σεμιόνοβιτς Σάχαρωφ, θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα ενώ ο βίος και η συνολική δράση του οδήγησαν το 2019 στην αγιοκατάταξη του με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία είχε προαναγγείλει κατά την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1896 στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος.

Από  μικρός έδειχνε ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ μελέτησε  τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς το Χριστιανισμό και πιο συγκεκριμένα την Ορθοδοξία.

Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Εκεί  κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τον κέρδισε ο χριστιανισμός και έτσι σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να σπουδάσει θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.

Ο ίδιος είχε διηγηθεί : «Ήμουν στο Παρίσι, τα είχα όλα, ζούσα με τον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις. Όμως τίποτα δεν μου έδινε χαρά και ανακούφιση. Μετά από κάθε εκδήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου, είχα μέσα μου κενό και αγωνία. Ο λογισμός μου, μου έλεγε πως κάτι πρέπει να κάμω, για να φύγω από το αδιέξοδο, που με συνείχε. Όμως δεν εύρισκα λύση.

Ένα βράδυ, μετά από μία διασκέδαση, ανέβαινα στο σπίτι μου με σκυμμένο το κεφάλι και αργό βήμα. Έλεγα πως αυτή η ζωή είναι βάναυση, είναι ανιαρή. Τότε σκέφτηκα να γίνω μοναχός, όμως πού και πώς δεν είχα ιδέα. Ήμουν Ρώσος εμιγκρέ-πρόσφυγας στη Γαλλία. Εκεί υπήρχαν πολλοί Ρώσοι, οι οποίοι ίδρυσαν το Θεολογικό Ινστιτούτο Του Αγίου Σεργίου… Στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, όλοι μιλούσαν για Θεό, αλλά Θεό δεν είδα, ενώ όταν πήγα στο Άγιο  Όρος, κανείς δεν μιλούσε για Θεό και όλα έδειχναν τον Θεό».

Με το πέρας των σπουδών του έλαβε την απόφαση να μονάσει. Εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925.

Τέσσερα χρόνια  αργότερα γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του. Το 1938 αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους όπου ασκήτεψε αυστηρά. Όσο βρισκόταν εκεί έμαθε για τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προσευχή του τότε ενισχύθηκε χάριν όλης της ανθρωπότητας. Προσευχόταν για τους σκοτωμένους, για τους φονιάδες, για να μην νικήσει το κακό…

Το 1948 έφυγε από το Άγιο Όρος ώστε να χειρουργηθεί στη Γαλλία ενώ εξέδωσε σε βιβλίο το βίο του Αγίου Σιλουανού, που εν τω μεταξύ είχε εκδημήσει. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία του όπως το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου», κ.α

Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσσεξ της Αγγλίας,  που γέμιζε από κόσμο κι από τις διδαχές του. Εκεί έμεινε μέχρι που πέθανε το 1993, σε ηλικία 97 ετών.

(Για τον Άγιο Σωφρόνιο αντλήθηκαν πληροφορίες από τα Μοναστηριακά και Βήμα Ορθοδοξίας)


Ο Θεοφιλέσατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος στο κέντρο και αριστερά, πίσω από την εικόνα διακρίνεται ο π. Ιωάννης Βλαχάβας

Σελίδες