Η πρώτη λαμπρή γιορτή του Αγίου Σωφρονίου στην Κάτω Βάθεια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η πρώτη λαμπρή γιορτή του Αγίου Σωφρονίου στην Κάτω Βάθεια


Με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών, γιόρτασε το παρεκκλήσι του Αγίου Σωφρονίου,στην Κάτω Βάθεια, πρώτη φορά τον Άγιο του. Πρόκειται για ένα καινούργιο ναό και μάλιστα τον πρώτο και μοναδικό που έχει αφιερωθεί στη χάρη του νεοανακηρυγμένου αυτού Αγίου του Έσσεξ,του Ησυχαστή και Θεολόγου, όπως αποκαλείται.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ.κ. Προδρόμου με συλλειτουργούς τους εφημέριους της Κάτω Βάθειας π. Ιωάννη Βλαχάβα, της ενορίας του Κοκκίνι  Χάνι π. Γεώργιο Μετοχιανάκη, της ενορίας Γουβών π. Δημήτριο Μιχούδη και Γουρνών π. Λεωνίδα Χατζάκη.

Τους ύμνους της πανηγύρεως έψαλε ο Άρχων Διδάσκαλος Ιωάννης Δαμαρλάκης. Μάλιστα λίγο πριν το τέλος της Λειτουργίας ο Θεφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού χειροθέτησε αναγνώστες στην ενορία της Κάτω Βάθειας τους Ιωάννη Πετσαλάκη και Σοφοκλή Νύκταρη.

Ο Επίσκοπος Κνωσού μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο λέγοντας «ήλθε εδώ να γίνει Κατωβαθειανός χωρίς να έχει περάσει ποτέ και να έχει ακούσει γι αυτή τη μικρή ενορία» ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα « Η δική σας αγάπη τον ρίζωσε εδώ, κι έγινε έτσι ο πρώτος ναός του στην Ελλάδα ,με πρωτοβουλία του πατέρα Ιωάννη. Έτσι στο εξής θα δίδει ο Άγιος τη μαρτυρία του εδώ, κοντά στους ανθρώπους που τον αγκάλιασαν με αγάπη».

Ο ίδιος στάθηκε στο βίο και την αναζήτηση του Θείου από τον Άγιο Σωφρόνιο , έναν Άγιο που περιπλανήθηκε στον κόσμο χωρίς όμως η ψυχή του να γεμίζει μέχρι που γνώρισε την ορθόδοξη πίστη και αισθάνθηκε το άγγιγμα του Θεού. «Αν κάτι μπορούμε να πάρουμε από τον Άγιο είναι αυτό το μήνυμα που ο αγιογράφος έβαλε στην εικόνα του “ο Θεός είναι φως, ο Θεός είναι αλήθεια, αγάπη, έλεος και πλήθος άλλων ονομάτων. Τολμώ να προσθέσω ο Θεός είναι ταπείνωση”», είπε ο Θεοφιλέστατος Κνωσού ζητώντας κάτι ακόμα: να εντείνουμε όλοι την προσευχή μας και τις δεήσεις μας για να διαφυλάξει ο Θεός το Μέγα Ναό της Αγίας Σοφίας και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που δοκιμάζονται. 

Ο Επίσκοπος Κνωσού κ.κ Πρόδρομος έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας με ιταμό τρόπο, πράγμα που φέρουν όλοι οι Ορθόδοξοι πλέον ως βαρύ σταυρό.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφερθεί με λόγια θερμά στον ιερέα της Κάτω Βάθειας π. Ιωάννη, έναν άμισθο κληρικό που, όπως είπε, θα μπορούσε να αρκεστεί στο να λειτουργεί κάθε Κυριακή και να πηγαίνει στο σπίτι του κι αντί αυτού βρίσκεται στην ενορία του καθημερινά όπου επιτελεί σπουδαίο έργο προσφέροντας  μάλιστα στην ανέγερση του ναού του Αγίου Σωφρονίου πολύ προσωπική εργασία.

«Παπά Γιάννη σ’ ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Με την Κατερινούλα του (πρεσβυτέρα),παιδιά ευλογημένα πορεύονται με αγάπη. Άνοιξαν την αγκαλιά τους για να αγκαλιάσουν όλους τους ανθρώπους στην ενορία αλλά και τους ξένους», τόνισε ο Επίσκοπος.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από το Θεοφιλέστατο στην παρουσία πάμπολλων μικρών παιδιών στη γιορτή του Αγίου Σωφρονίου, γεγονός που δίδει ελπίδα και αισιοδοξία.

Από την πλευρά του ο Εφημέριος της Κάτω Βάθειας π. Ιωάννης απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν για να ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρόνο ο ναός του Αγίου Σωφρονίου αλλά και στους ιερείς που συμμετείχαν στη γιορτή του και στηρίζουν με τον τρόπο τους αυτή την προσπάθεια, καθώς και το δήμαρχο Χερσονήσου που τίμησε μέσω του αντιδημάρχου Διοικητικών Θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Κώστα Ζαχαριουδάκη, τη σημαντική αυτή για την Κάτω Βάθεια ημέρα.

Να σημειώσουμε πως η φιλόξενη ενορία της Κάτω Βάθειας άνοιξε την αγκαλιά της μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και προσέφερε πλούσιο γεύμα στους πιστούς φροντίζοντας ακόμα και για την ψυχαγωγία τους με όμορφη ζωντανή μουσική και τραγούδια, στα οποία όπως παρατηρήσαμε συμμετείχε ενθέρμως τόσο ο Επίσκοπος Κνωσού όσο και το σύνολο των ιερέων .















Ο Άγιος Σωφρόνιος απόκτησε και τις πρώτες τοιχογραφίες του στην Αγία Τράπεζα και την Ιερά Πρόθεση



Σελίδες