Το άγνωστο ρωμαϊκό λουτρό στη Γέννα του Δήμου Γόρτυνας-Παλιά το χρησιμοποιούσαν ως εκκλησία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Το άγνωστο ρωμαϊκό λουτρό στη Γέννα του Δήμου Γόρτυνας-Παλιά το χρησιμοποιούσαν ως εκκλησία

 


Ο οικισμός της Γέννας του Δήμου Γόρτυνας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Δούλι και αποτελεί κομμάτι της τοπικής κοινότητας Δουλίου.


Είναι ένα μικρό χωριό που το χειμώνα δεν μετρά πάνω από 5-6 οικογένειες ενώ παίρνει ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Όλοι οι κάτοικοι του προέρχονται από τα Ανώγεια και ασχολούνται κατά βάσην με την κτηνοτροφία.


Γραπτή αναφορά στη Γέννα, ως Giena, συναντάμε στον κατάλογο του Ιταλού χαρτογράφου Francesco Basilicata το 1630. Στην τουρκική απογραφή του 1671 τη βρίσκουμε με την ονομασία Yena. Καθ’ όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό αυτό κατοικούνταν από Οθωμανούς.


Ωστόσο αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον στον οικισμό είναι η παρουσία ενός μισοκατεστραμμένου κτίσματος της Ρωμαϊκής περιόδου.


Παραπέμπει σε ρωμαϊκό λουτρό χωρίς όμως να είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες γι' αυτό και το χώρο γύρω του. Όπως μας είπε η αρμόδια αρχαιολόγος, γνωρίζουν την ύπαρξη του αλλά δεν έχει γίνει ακόμα ανασκαφή κι έτσι δεν διαθέτουν ολοκληρωμένη εικόνα.


Οι γυναίκες παλιότερα μη γνωρίζοντας επακριβώς ποια ήταν η χρήση αυτού του κτίσματος είχαν τοποθετήσει μικρό εικονοστάσι και τιμούσαν εκεί τον Άγιο Ιωάννη, πιστεύοντας πως επρόκειτο για παλιά εκκλησία.


Να σημειώσουμε πως οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Κρήτη το 68 π.Χ και τη διατήρησαν στην κατοχή τους ως το 395 μ.Χ.Κατά την περίοδο αυτή έχοντας ως πρωτεύουσα τους τη Γόρτυνα κατασκεύασαν στην Κρήτη πληθώρα δημόσιων έργων, ναούς, θερμά λουτρά, υδραγωγεία κ.α.


 Η Γέννα βρίσκεται μέσα στα όρια του σημερινού Δήμου Γόρτυνας οπότε μπορεί να δικαιολογηθεί η παρουσία κτισμάτων από τα χρόνια εκείνα.


Να σημειώσουμε εξάλλου πως όλη η γύρω περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν εντοπιστεί ευρήματα Μυκηναϊκά,της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου (δείτε εδώ) καθώς επίσης και της Υστερομινωικής σε Θολωτό τάφο στα Δαμάνια.











Σελίδες