Το όμορφο και ζωντανό πευκοδάσος της Θρυπτής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Το όμορφο και ζωντανό πευκοδάσος της Θρυπτής

 




Η Θρυπτή είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές οροσειρές στην Ανατολική Κρήτη. Κι αυτό γιατί στα όρια της συναντάμε ένα όμορφο πευκοδάσος, από τα λίγα που έχουν απομείνει στο νησί μας (τραχεία πεύκη), καθώς και το φαράγγι του Χα, υπαριθμόν ένα στόχο για τους λάτρεις των δύσκολων και απαιτητικών καταρριχήσεων.


Το δάσος της Θρυπτής, μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τη δεκαετία του 80 αλλά και άλλες μικρότερες μεταγενέστερα, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να αποκτήσει πάλι την παλιά του αίγλη.


Τα πεύκα του, κάποια εκ των οποίων μετρούν πάνω από δυο αιώνες ζωής,  ψηλά και καθαρά στο μεγαλύτερο μέρος τους από την κάμπια που πλήττει άλλα δάση πεύκης στην Κρήτη (Σύμη, Κέρη) δημιουργούν ένα σκηνικό που εντυπωσιάζει και δίνει πολλές ανάσες δροσιάς και ζωής στον επισκέπτη.


Εξάλλου αυτές οι ανάσες ζωής λένε οι ντόπιοι πως ευθύνονται και για την ονομασία της Θρυπτής από τη λέξη θρέφω, καθώς το κλίμα στα όρια της θεωρείται ευεργετικό για την υγεία. Μάλιστα τον οικισμό της Θρυπτής, που βρίσκεται στην απόληξη του δάσους, επέλεγαν παλιότερα για να διαμείνουν άτομα που έπασχαν από φυματίωση.


Στο δάσος υπάρχει μονοπάτι για περιπατητές ενώ μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει είτε από τον οικισμό Μοναστηράκι της Ιεράπετρας είτε από την άλλη πλευρά, από το Καβούσι, όπου όμως το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι χωμάτινο και όχι τόσο καλό σε τμήματα του. Βέβαια για τους περιπατητές η διαδρομή αυτή είναι ιδανική.


Από πλατώματα, μέσα στο δάσος, διακρίνεται η θάλασσα αλλά και ο κάμπος της Ιεράπετρας με το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολαύσει κανείς, στα ψηλότερα σημεία του, να χαρακτηρίζεται ως μαγικό.













Σελίδες