Η εντυπωσιακή Τρυπητή πάνω από το Αβδού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Η εντυπωσιακή Τρυπητή πάνω από το Αβδού

 



Η Τρυπητή είναι ένας πολύ ξεχωριστός γεωλογικός σχηματισμός που συναντάμε στη βουνοπλαγιά, σε κοντινή απόσταση από το σπηλαιώδη ναό της Αγίας Φωτεινής στο Αβδού Πεδιάδος και ανατολικά από τον παλιό ναό της Αγίας Άννας.


Για την ονομασία του σημείου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επεξηγήσεις καθώς η μορφή του βραχώδους σχηματισμού, με την τεράστια και ολοστρόγγυλη οπή στο κέντρο, μαρτυρά την προέλευση του.


Εκείνο που έχει ενδιαφέρον όμως είναι η παράδοση που συνδέει την Τρυπητή με το ναό της Αγίας Φωτεινής που συναντάμε σε αυτή, τη γεμάτη μνημεία και φορτωμένη με ιστορίες, περιοχή.


Στο βιβλίο του Ζαχαρία Ε. Σμυρνάκη που εξέδωσε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβδού με τίτλο «Το Αβδού-Ιστόρημα και Όνομα σε στίχους απλούς» αναφέρεται πως μπορεί για την επιστήμη ο βράχος αυτός να αποτελεί μια φυσική γέφυρα όμως ο λαός διατηρεί στη μνήμη του μια παράδοση δημιουργίας διαφορετική από τη γεωλογική ερμηνεία.


Λένε πως η τεράστια στρογγυλή τρύπα στο βράχο είναι δημιούργημα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας.


Όταν την κυνηγούσαν οι Τούρκοι διώκτες της, αναφέρει η παράδοση, πως διαπέρασε το βράχο και κατάφερε να σωθεί προφυλαγμένη μέσα στο σπήλαιο που αργότερα έγινε ο ναός της.


Εκεί συνέχισε να προσεύχεται και τελικά γλύτωσε από τα χέρια των Οθωμανών.Περνώντας από το βράχο έμεινε η τρύπα και ο τόπος ονομάστηκε Τρυπητή.


Κατά μια δεύτερη εκδοχή, που διηγούνται οι κάτοικοι, το βράχο διαπέρασε όχι η Αγία Φωτεινή, που έτσι κι αλλιώς έζησε σε μια πολύ διαφορετική περίοδο κι όχι στην Τουρκοκρατία, αλλά η εικόνα της, όταν επιχείρησαν να την κλέψουν οι Οθωμανοί. 


Σε κάθε περίπτωση πάντως η Τρυπητή αποτελεί ένα άκρως εντυπωσιακό σημείο με υπέροχη θέα, όπως βλέπετε και στις όμορφες φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης. 









Σελίδες