Η εγκαταλελειμμένη μονή της Αγίας Άννας με το σπηλαιώδη ναό της στο Αβδού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η εγκαταλελειμμένη μονή της Αγίας Άννας με το σπηλαιώδη ναό της στο Αβδού
Σε ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Αβδού και τον Αποσελέμη βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη σήμερα Μονή της Αγίας Άννας.

Πρόκειται για έναν σπηλαιώδη ναό και τις βοηθητικές δομές του μοναστηριού, σ ένα καταπράσινο σημείο που αποτελεί σημείο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς λίγες δεκάδες μέτρα πιο πάνω βρίσκεται ένας ακόμα σπηλαιώδης ναός, αυτός της Αγίας Φωτεινής (μπορείτε να τον δείτε εδώ).

Το εσωτερικό του ναού

Η εικόνα της Αγίας Άννας
Οι δύο περίτεχνες είσοδοι, με τα ανάγλυφα θυρώματα, στο ναό της Αγίας Άννας προκαλούν εντύπωση και τοποθετούνται χρονικά στα τελευταία χρόνια της ενετοκρατίας. 

Το όμορφο θύρωμα στην κεντρική είσοδο του ναού

Τμήμα του θυρώματος στην πλαινή είσοδο, δίπλα στη δεξαμενήΜια βαριά καμπάνα, κατασκευασμένη από τμήμα οβίδας κρέμεται στο μεγάλο δέντρο μπροστά απο την κεντρική είδοδο, στέλνοντας με τους ήχους της πλέον μηνύματα ειρήνης και αγάπης κι όχι πολέμου.

Το εσωτερικό του ναού απλό, χωρίς αγιογράφηση,είναι ουσιαστικά κατά το ήμισυ του τμήμα βραχοσκεπής και το υπόλοιπο προσθήκη με πέτρα.


Δίπλα στην πλαϊνή είσοδο του ναού διακρίνεται μια παλιά κλειστή δεξαμενή νερού, η οποία συγκεντρώνει το νερό που στάζει μέσα σε λάξευση από το εσωτερικό της Αγίας Άννας και το σπηλαιώδες τμήμα της.
Η σκεπασμένη δεξαμενή

Εδώ τρέχει το νερό και μέσω της λάξευσης της  επόμενης φωτογραφίας οδηγείται στη δεξαμενή 


Έξω από το ναό και στα δύο πλατώματα που διαμορφώνονται στο σημείο βλέπουμε παγκάκια, βρύση και άλλες δομές για εκδρομείς που θέλουν να περάσουν ευχάριστα την ημέρα τους , ψήνοντας διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα που απλώνεται μπροστά τους.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες