Ο ναός του Αγίου Αντωνίου στο Αβδού με τον ιδιαίτερο τοιχογραφικό διάκοσμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο ναός του Αγίου Αντωνίου στο Αβδού με τον ιδιαίτερο τοιχογραφικό διάκοσμο

 


Εντός του οικισμού του Αβδού βρίσκεται ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός του Αγίου Αντωνίου.


Πρόκειται για ένα τοιχογραφημένο ναό που χρονολογείται στην Ενετοκρατία με τον τοιχογραφικό του διάκοσμο να έχει φιλοτεχνηθεί είτε στα μέσα του 14ου αιώνα ή λίγο πριν τα τέλη του ίδιου αιώνα.


Το στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό είναι η διχρωμία γαλάζιου και κόκκινου στις τοιχογραφίες του, πράγμα που αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Κρήτη.


Οι μορφές των Αγίων χαρακτηρίζονται από μεγάλη εκφραστικότητα το ίδιο και οι σκηνές του Ευαγγελίου που βλέπουμε στο βόρειο και νότιο τοίχο του.


Στην αψίδα του Ιερού δεσπόζει η μορφή της Παναγίας ενώ στην κόγχη οι συλλειτουργούντες ιεράρχες.


Επίσης διακρίνονται παραστάσεις του Ευαγγελισμού στο θριαμβικό τόξο και πιο πάνω της Φιλοξενίας του Αβραάμ. Σε άλλα σημεία βλέπουμε την  Ανάληψη, την Υπαπαντή, τις Μυροφόρες στον Τάφο.


Από το Χριστολογικό κύκλο ευδιάκριστες είναι οι παραστάσεις με τις σκηνές της Γέννησης, της Βάπτισης, της Καθόδου στον Άδη, της Μεταμόρφωσης, της Σταύρωσης, του Επιτάφιου Θρήνου, ο Νιπτήρας και ο Μυστικός Δείπνος. Ξεχωριστή και η παράσταση με τον εναγκαλισμό των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου ενώ στο ίδιο ύψος, στο βόρειο τοίχο, κυριαρχούν τέσσερις μετωπικοί ολόσωμοι Άγιοι.


Ο ναός γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου.


(Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από τη σελίδα orthodoxcrete )











Σελίδες