Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στους Αρμένους Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στους Αρμένους Σητείας

 


Λίγα μέτρα μόνο χωρίζουν το ναό της Παναγίας από εκείνον του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό των Αρμένων Σητείας.


Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μονόχωρος και καμαροσκεπής ενώ διαθέτει νάρθηκα που κτίστηκε πολύ αργότερα, σε σύγκριση με τον κυρίως ναό, ο οποίος χρονολογείται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο.Επίσης φέρει δύο σφενδόνια και μάλιστα στο πλησιέστερο με το ιερό φαίνονται μορφές Αγίων.


Στο εσωτερικό του κτίσματος σώζονται τμήματα τοιχογραφιών με παραστάσεις του Χριστολογικού κύκλου, από τον 14ο ή 15ο αιώνα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως κάτω από το σοβά και τον ασβέστη σώζονται περισσότερες τοιχογραφίες που δεν έχουν αναδειχθεί.


Κατά το παρελθόν ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού διατηρούνταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Όμως, με το σεισμό του 1856 έπεσε η στέγη του και μέχρι να γίνει η επισκευή της η υγρασία είχε καταστρέψει ένα μέρος των ωραίων παραστάσεων. Οι κάτοικοι μη έχοντας τότε τα μέσα και τις γνώσεις θεώρησαν πως πρέπει να τοποθετήσουν πάνω από τις φθαρμένες τοιχογραφίες ασβεστοκονίαμα κι έτσι αυτές χάθηκαν από το προσκήνιο.


Στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπως και σ' εκείνον της Παναγίας, (δείτε εδώ) επειδή το μέγεθος του κυρίως ναού ήταν μικρό και δεν χωρούσε το εκκλησίασμα, το οποίο παλιότερα ήταν πολυάριθμο καθώς όλα τα χωριά της περιοχής έσφυζαν από ζωή, κατασκευάστηκε προσθήκη δυτικά, που λειτουργεί ως νάρθηκας κι έχει σχεδόν ίδιο μεγέθος με τον κυρίως ναό, διπλασιάζοντας έτσι το μήκος του.


Όπως μας είπε κατά την επίσκεψη μας στην εκκλησία ο Νίκος Ασφενταγάκης, όταν έγινε μια μικρή ανακαίνιση στο ναό και φτιάχτηκε το πάτωμα  βρέθηκε στο εσωτερικό της ένας τάφος, όπου ενδεχομένως είχε ταφεί είτε κτήτορας είτε κάποιος από τους πρώτους ιερείς του χωριού.


Οι Αρμένοι γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο τους στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα χωριό που έχει πλούσια αμπελουργική παράδοση οπότε δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο την ημέρα που συνήθιζαν στην Κρήτη να ανοίγουν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί της χρονιάς, μετατρέποντας σε γιορτή την όλη διαδικασία.


(Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκαν από την έκδοση "Οι Αρμένοι Σητείας" του Εμμανουήλ Μ. Κουφάκη)


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα













Σελίδες