Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αρμένους Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αρμένους Σητείας

 



Στο ανατολικό άκρο του οικισμού των Αρμένων στη Σητεία βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό στον οποίο μεταγενέστερα προστέθηκε νάρθηκας, μεγαλώνοντας τον για να μπορεί να χωράει όλο το εκκλησίασμα.


Το πρώτο και παλιότερο κτίσμα του είναι διαστάσεων 4Χ5,5 μέτρων ενώ ο νάρθηκας, που είναι επίσης καμαροσκεπής και υπερυψωμένος σε σχέση με το υπόλοιπο κτίσμα, προσθέτει στο ναό άλλα 4,2 μέτρα μήκος.


Από το πρώτο κτίσμα έχει διατηρηθεί, σε ύψος περίπου ενός μέτρου, ο δυτικός τοίχος που λειτουργεί ως μικρό διαχωριστικό ανάμεσα στον κυρίως ναό και το νάρθηκα.


Κάτω από τα πολλά στρώματα ασβέστη δεν αποκλείεται να υπάρχουν τοιχογραφίες καθώς και στον κοντινό Άγιο Γεώργιο έχουν σωθεί αποσπασματικά τμήματα τοιχογραφιών ενώ γενικότερα οι Αρμένοι έχουν πλούσια εκκλησιαστική ιστορία να επιδείξουν. Μην ξεχνάμε πως στα όρια τους βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Αγίας Σοφίας (δείτε εδώ).


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες στο ναό και ειδικότερα οι δύο δεσποτικές, της Παρθένου με το Χριστό στην αγκαλιά και του Παντοκράτορα, όπως και εκείνη της Κοιμήσεως, στο σημείο που ενώνεται ο ναός με το νάρθηκα, οι οποίες χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα.


Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο με όμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες, ειδικά στο επάνω τμήμα του, όπου βλέπουμε τα λυπηρά πλαισιωμένα από δράκοντες και αγγελικές μορφές.


Απαρατήρητο δεν περνάει ούτε το πάτωμα σε αυτό το ναό καθώς πάνω στις λίθινες πλάκες του είναι φτιαγμένο στο άστρο του Δαυίδ.


Τέλος όμορφες λιθανάγλυφες λεπτομέρειες φέρει το θύρωμα της Παναγίας με το ναό εξωτερικά να έχει δεχθεί, στην πορεία των ετών, πολλές επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του.

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα















Σελίδες