Γούδουρας: Το τουριστικό χωριό με τα θερμοκήπια που άλλοτε επιβίωνε από την καλλιέργεια χαρουπιού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Γούδουρας: Το τουριστικό χωριό με τα θερμοκήπια που άλλοτε επιβίωνε από την καλλιέργεια χαρουπιού

 


Ο Γούδουρας απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μακρύ Γιαλό και 43 χιλιόμετρα από τη Σητεία.


Είναι ένας ωραίος παραθαλάσσιος οικισμός, αν και αισθητικά την εικόνα του αλλοιώνουν τα πολλά θερμοκήπια που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή.


Ωστόσο αυτό δεν μειώνει την ωραία εικόνα που παρουσιάζει η καθαρή θάλασσα του με την εκτεταμένη παραλία της, με βότσαλα και άμμο.


Στην άκρη του δρόμου, που περνάει δίπλα ακριβώς από την παραλία, αρκετά αλμυρίκια προσφέρουν δροσιά ενώ ταβερνούλες εξυπηρετούν τους παραθεριστές, οι οποίοι μπορούν να βρουν στο Γούδουρα δωμάτια και μικρά διαμερίσματα για να περάσουν τις διακοπές τους.


Παρότι ο Γούδουρας είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στην περιοχή, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλος μέρος του πληθυσμού από μικρά αγροτικά χωριά της περιφέρειας, ακόμα και το καλοκαίρι προσφέρει γαλήνη, χωρίς πολυκοσμία και φασαρία που οι οργανωμένες τουριστικά περιοχές συνεπάγονται.


Εξάλλου ο Γούδουρας, λόγω του απομακρυσμένου χαρακτήρα του, όπως και όλη η πρώην επαρχία Σητείας, επιλέγεται φανατικά από κόσμο που αποζητά την ησυχία του, με όλη τη σημασία της λέξης.


Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από το γνωστό σε όλους φυτό τον αγούδουρα ή αγούδουρο, που αφθονεί στην περιοχή και χρησιμοποιούνταν παλιά για να φτιαχτούν πρόχειρες παρασύρες (σκούπες) και ως υπόστρωμα για αποξήρανση καλοκαιρινών καρπών. 


Να επισημάνουμε πως πολύ παλιά, όταν ο Γούδουρας δεν είχε τουρισμό και θερμοκήπια, οι κάτοικοι του, πέρα από το ψάρεμα και τις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες, επιδίδονταν και στην καλλιέργεια και συγκομιδή χαρουπιών. 


Μάλιστα έρχονταν κάτοικοι και όλων των γειτονικών χωριών για να απασχοληθούν τους καλοκαιρινούς μήνες με τη συγκομιδή. Η παραλία αντί για ταβέρνες και δωμάτια είχε μεγάλες αποθήκες συγκέντρωσης των καρπών της χαρουπιάς τους οποίος παραλάμβαναν καΐκια από την Ιεράπετρα.





Σελίδες