Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος της Πολυρρήνιας Χανίων στην είσοδο του Σηρικαριανού φαραγγιού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος της Πολυρρήνιας Χανίων στην είσοδο του Σηρικαριανού φαραγγιού

 


Λίγο πριν την είσοδο για το Σηρικαριανό φαράγγι, στην Κίσσαμο Χανίων, είναι κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγ. Ιωάννη το Θεολόγο (8 Μαΐου).


Ανήκει στην ενορία της Πολυρρήνιας και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Στο δυτικό τμήμα του μάλιστα βλέπουμε ταφικό μνημείο που ενδεχομένως να ανήκει στον κτήτορα του ναού.


Σύμφωνα με την παράδοση τρία αδέρφια, τα οποία είχαν έρθει από την Ανατολή, εγκαταστάθηκαν σε αυτά τα μέρη και ο καθένας από αυτούς έκτισε ένα ναό αφιερωμένο στον Άγιο του οποίου το όνομα έφερε.  Έτσι ο Ιωάννης έκτισε το ναό του Ιωάννου του Θεολόγου, ο Δημήτρης το ναό του Αγ. Δημητρίου και ο Χρήστος το ναό του Χριστού . Μάλιστα και οι τρεις ναοί έχουν ίδιο σχήμα και μέγεθος.


Στο ναό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, παρά το πολύ μικρό μέγεθος του, καθώς είναι μονόχωρος καμαροσκεπής, τιμάται επιπλέον η μνήμη του Αγίου Φανουρίου και της Αγίας Χριστίνας. 


Ο εξωτερικός χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί πολύ κόσμο, καθώς εκεί οργανώνονται σπουδαία πανηγύρια.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα










Σελίδες