Το πανέμορφο φαράγγι των Ζωνιανών με τα εντυπωσιακά τοιχώματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Το πανέμορφο φαράγγι των Ζωνιανών με τα εντυπωσιακά τοιχώματα

 


Εντυπωσιακό, λόγω των πετρωμάτων στα τοιχώματα και στην κοίτη του, και εύκολα προσβάσιμο είναι το φαράγγι Ζωνιανών στο νομό Ρεθύμνου.


Εκτείνεται νότια του οικισμού των Ζωνιανών και η πεζοπορία σ’ αυτό αποτελεί εμπειρία μοναδική, κατεβαίνοντας από υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων και καταλήγοντας στο χωριό και στην πλατεία του, στα 650 μέτρα.


Κάποιος, που θα έχει αφετηρία το μονοπάτι που σχηματίζεται έξω από το μιτάτο των Παρασύρηδων και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Πελαγία Παρασύρη ή Αναστοδημήτραινα, (δείτε εδώ) θα χρειαστεί περίπου τρείς ώρες, ίσως και λίγο παραπάνω, με διαλείμματα για μικρές ανάσες, για να φθάσει ως το τέρμα του.


Όμως η διαδρομή από το σημείο αυτό ενδείκνυται αφού δίνει την ευκαιρία στον πεζοπόρο να θαυμάσει και το μικρό δάσος με τους πρίνους και τα σφεντάμια που υπάρχει λίγο πριν το άνοιγμα του φαραγγιού.


Η είσοδος στο φαράγγι των Ζωνιανών γίνεται από σκάλες, που κάποτε είχαν ξύλινη κουπαστή, σήμερα κατεστραμμένη και μάλλον επικίνδυνη για να στηριχθεί κανείς.


Από τα πρώτα μέτρα τα τοιχώματα του κερδίζουν τα βλέμματα αφού μοιάζει λες κι ανθρώπινο χέρι τα έχει σμιλέψει κι έχει πάρει μεγάλους ογκόλιθους και τους έχει κτίσει τον ένα πάνω στον άλλο.


Σε όλο το μήκος του το φαράγγι είναι αρκετά φαρδύ ενώ σε σημεία του σχηματίζει κολύμπες από τα νερά του ποταμού Οάξη,τις οποίες στη διάρκεια του χειμώνα δύσκολα περνάει όποιος δεν διαθέτει σχετική εμπειρία.Το καλοκαίρι πάντως είναι στεγνές κι έτσι η διέλευση είναι ασφαλής, άνετη και όμορφη.


Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λίγα δέντρα που μπορούν να προσφέρουν σκιά, αν και σκιά δίνουν και τα ίδια τα τοιχώματα του. Στα κάθετα βράχια μάλιστα θα δείτε "εγκλωβισμένα"δέντρα με τις ρίζες και τους κορμούς τους ασφυκτικά αγκαλιασμένες από τα πετρώματα, εικόνα που προκαλεί θαυμασμό .


Βέβαια έχετε υπόψην πως όλη η επιφάνεια του φαραγγιού των Ζωνιανών είναι σπαρμένη με πέτρες και βράχους, κάθε μεγέθους, οπότε όποιος θελήσει να το διασχίσει πρέπει να φοράει κατάλληλα παπούτσια και να έχει διάθεση να σκαρφαλώσει σε λίγα σημεία για να διέλθει.


Αξίζει τέλος σε βραχοσκεπές, που σχηματίζονται μέσα στο φαράγγι, να παρατηρήσει τις σάρες που δημιουργούνται από τη συγκόλληση εκατομμυρίων θραυσμάτων πέτρας (δείτε εδώ). 


Το φαράγγι των Ζωνιανών γνωρίσαμε σε πεζοπορική εκδρομή του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ηρακλείου με αρχηγό την καταγόμενη από τα Ζωνιανά Μάγδα Ζερβού, η οποία μας έδειξε τις ομορφιές του, άγριου στο ανάγλυφο, τόπου της.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Ξεκινώντας από το μονοπάτι πάνω από το δασάκι 

Τμήμα του φαραγγιού από ψηλά 









Στην κατάληξη του το φαράγγι φαρδαίνει αρκετά 


Σελίδες