Οι εντυπωσιακές σάρες στο φαράγγι των Ζωνιανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Οι εντυπωσιακές σάρες στο φαράγγι των Ζωνιανών

 


Το φαράγγι των Ζωνιανών είναι από πολλές απόψεις εντυπωσιακό και η εμπειρία διάσχισης του μοναδική, αρκεί να έχει κανείς όρεξη να παρατηρήσει ότι υπάρχει γύρω του.


Τα ασβεστολιθικά τοιχώματα του είναι πραγματικό έργο τέχνης που δεν χορταίνεις να θαυμάζεις, από το πρώτο μέτρο του φαραγγιού μέχρι το τελευταίο.


Εκείνο που ωστόσο μας κίνησε την περιέργεια και γι αυτό απευθυνθήκαμε στο γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, ο οποίος είναι επιπλέον Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη και Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων της UNESCO, ήταν οι σάρες που συναντήσαμε σε τμήμα των τοιχωμάτων του φαραγγιού.


Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία τους στις επιφάνειες βραχοσκεπών, όπου είναι μετέωρες στο κενό, αλλά και σε τμήματα μεγάλων βράχων.


Πρόκειται, όπως μας είπε, για  συγκολλημένα κορήματα, ανάλογα με αυτά που βλέπουμε γύρω απ το φαράγγι του Χα.


Αναφορικά με την δημιουργία τους θα πρέπει να ανατρέξουμε  πολύ πίσω στο χρόνο.


Την εποχή των παγετώνων η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας και νύκτας θρυμμάτιζε τα πετρώματα που είχαν δημιουργηθεί στην επιφάνεια της γης, τα οποία γλιστρούσαν με τη βροχή στις πλαγιές των βουνών.


Αργότερα το νερό, που περνούσε μέσα από αυτά, με τα άλατα που απέθεσε τα συγκόλλησε. Έτσι δημιουργήθηκαν οι φανταστικοί σχηματισμοί και στο φαράγγι των Ζωνιανών.


 Μοιάζουν λες και ανθρώπινο χέρι έπιασε μια μια τις μικρές πέτρες, κάποιες σε μέγεθος ψηφίδας, και τις συγκόλλησε δημιουργώντας ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό, εκεί που δεν περιμένεις να το δεις.Λένε πως η φύση είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο εμπνευσμένος καλλιτέχνης και δεν έχουν άδικο κρίνοντας και από τις σάρες του συγκεκριμένου φαραγγιού.


Να σημειώσουμε πως οι  ασβεστόλιθοι και οι δολομίτες ανήκουν στα πετρώματα που σχηματίζουν τις πιο εκτεταμένες και πιο ισχυρές συγκεντρώσεις υλικού όπως αυτές των φωτογραφιών που σας παραθέτουμε από το φαράγγι των Ζωνιανών.








Λες και ανθρώπινο χέρι κόλλησε εκατομμύρια μικρές πέτρες για να δημιουργήσει τις σάρες 




Σελίδες