Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Πενταμόδι και η όμορφη παράδοση για την εικόνα της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Πενταμόδι και η όμορφη παράδοση για την εικόνα της


 

Σε αγροτική τοποθεσία έξω από τον οικισμό του Πενταμόδιου, στην πρώην επαρχία Μαλεβιζίου, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.


Η παράδοση λέει, όπως περιέγραψαν στο e-storieskritis κάτοικοι, πως στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί η εικόνα της Αγίας την οποία πολύ παλιά έκλεψαν άγνωστοι. 


Όμως η εικόνα επέστρεψε στο τόπο απ' όπου την είχαν αφαιρέσει. Εκείνοι την έκλεψαν ξανά και επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό για δεύτερη αλλά και τρίτη φορά. Στο τέλος όταν είδαν κι απόειδαν αποφάσισαν να την κάψουν. Της έβαλαν φωτιά αλλά η εικόνα παρέμεινε άθικτη.


Στον τόπο αρχικής εύρεσης της εικόνας κτίστηκε στη συνέχεια ο ναός που αφιερώθηκε στη χάρη της. Ακριβές χρόνο κτίσης της δε γνωρίζουμε, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας καθώς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι πιθανή πίσω από τον ασβέστη και το στρώμα σοβά, η ύπαρξη τοιχογραφιών.


Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει δεξαμενή και αυλάκι νερού που το διοχετεύει στα Καλέσα. Το νερό στην περιοχή είναι άφθονο, όπως μαρτυρά και η πλούσια βλάστηση. Μάλιστα το ρυάκι περνάει κάτω από τα ντουβάρια του ναού και μέσα στο κτίσμα του υπάρχει άνοιγμα απ' όπου μπορεί κανείς να ακούσει κάποιες φορές ακόμα και τον ήχο της ροής του.


Το σημείο όπου είναι κτισμένη η Αγία Παρασκευή έχει διαμορφωθεί εξωτερικά με παγκάκια, πάγκους, κρήνη νερού κι άλλα μικροέργα καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για σύντομες βόλτες. Εξάλλου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται εκεί στις 26 Ιουλίου που γιορτάζει η Αγία Παρασκευή ενώ φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι.



ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα










Σελίδες