Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές-Τιμά επίσης τους Αγίους Γεώργιο και Παντελεήμονα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές-Τιμά επίσης τους Αγίους Γεώργιο και Παντελεήμονα



Καμάρι των Γωνιανών δεν είναι μόνο ο ναός-μνημείο της Παναγίας που μετρά κάμποσους αιώνες ζωής, αλλά και ο Άγιος Δημήτριος παρότι είναι κτισμένος τα τελευταία περίπου 60 χρόνια.


Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται κοντά στην είσοδο του οικισμού και ξεχωρίζει για το μεγάλος μέγεθος και την λαμπρή εικόνα που παρουσιάζει στο εσωτερικό του.


Στην πραγματικότητα τιμά τρείς Αγίους. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, το δεξιό στον Άγιο Παντελεήμονα και το αριστερό στον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος μάλιστα γιορτάζει τόσο στις 3 Νοεμβρίου όσο και στις 23 Απριλίου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο ο αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου των Γωνιών Μαλεβιζίου, Κώστας Φθενός, η διαμόρφωση του ακινήτου όπου κτίστηκε ο ναός ξεκίνησε το 1949.


Το 1952 έγινε η θεμελίωση του από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο Ψαλιδάκη ενώ ο ίδιος έκανε και τα θυρανοίξια του, στις 10 Οκτωβρίου του 1964.


Ο μεγαλοπρεπής ναός ανεγέρθηκε με εράνους που έγιναν τόσο στις Γωνιές όσο και στα γύρω χωριά. Μάλιστα στολίστηκε με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο που καλύπτει όλη την επιφάνεια του.


Το χωριό είχε ανάγκη από ένα μεγάλο ναό, μια και τότε ο πληθυσμός του μετρούσε αρκετές ψυχές και το μέγεθος των Γωνιών μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του.


Δρομολογήθηκε η αντιμετώπιση της υγρασίας που εμφάνισε


Βέβαια εχθρός του ναού αποδείχθηκε η υγρασία που διακρίνεται μάλιστα στη φωτογραφίας μας από την κόγχη του Ιερού.


Έτσι η  Περιφέρεια Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης του.


 Όπως μας είπε ο κ Φθενός, έχουν φθάσει σε σημείο υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης και αναμένουν τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, προκειμένου να αφαιρεθούν τα κεραμίδια του κτίσματος και να γίνουν εργασίες που θα αποτρέψουν μελλοντικά την παρουσία υγρασίας στο ναό.


Μάλιστα ο κ Φθενός και το σύνολο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαριστούν θερμά για την προώθηση του έργου αποκατάστασης του Αγίου Δημητρίου  τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, και την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και ειδικά τους Μανόλη Καργιαδουλάκη και Άννα Ροβίδη καθώς και τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη, ο οποίος στηρίζει εδώ και χρόνια τον αγώνα των Γωνιανών να διατηρηθούν οι ναοί του οικισμού σε καλή κατάσταση.


 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα



Ευδιάκριτη η υγρασία πάνω στις τοιχογραφίες και δεν είναι το μόνο σημείο όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα






Σελίδες