Ιερά Αγρυπνία στην Κάτω Βάθεια για τη γιορτή του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ιερά Αγρυπνία στην Κάτω Βάθεια για τη γιορτή του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτη


Ιερά Αγρυπνία μ' αφορμή τη γιορτή του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια.


Τους ύμνους θα ψάλλει χορός νέων υπό τη διεύθυνση του Χαράλαμπου Κακεπάκη, πρωτοψάλτου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Ο Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού.


Έγινε γνωστός πριν ακόμα αγιοκαταχτεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία με το βιογραφικό έργο «Ο γέροντας Σιλουανός του Άθω», που συνέγραψε ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, ο οποίος έζησε κοντά στον Άγιο για πολύ καιρό στον Άθω. 


Να σημειώσουμε πως στην Κάτω Βάθεια ολοκληρώθηκε και λειτούργησε φέτος ο πρώτος ναός στην Ελλάδα του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ που επίσης αγιοκατατάχθηκε από την Εκκλησία μας.


Ο Άγιος Σιλουανός που τιμάται στις 24 Σεπτεμβρίου ασκήθηκε στο Άγιον Όρος για 46 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.


Γεννήθηκε το 1866 μ.Χ. στο χωριό Σόβοκ της Ρωσίας και το κοσμικό του όνομα ήταν Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ.


Στο Άγιο Όρος ήλθε το 1892 και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην άσκηση και την προσευχή.


Έχοντας παραδώσει τον εαυτό του ολοκληρωτικά στο Θεό, αξιώθηκε να δει τον Χριστό μέσα στο ναό του προφήτη Ηλία εντός της Μονής.


Η θεοφάνεια εκείνη ήταν ο σημαντικότερος σταθμός της ζωής του. Από τότε η οξεία πνευματική αίσθησή του έγινε ακόμα οξύτερη. Προσευχόταν αδιάλειπτα για όλο τον κόσμο.


Μολονότι ολιγογράμματος, απέκτησε σπάνια σοφία και πείρα με τους αγώνες και τις μελέτες του. Η επικοινωνία μαζί του ήταν πηγή χαράς. Η παρουσία του χάριζε ειρήνη και ανάπαυση.

 

Μέσα στην προσευχή και τη δοξολογία του Θεού τελείωσε την επίγεια πορεία του. Κοιμήθηκε στις 24 Σε πτεμβρίου 1938.


Η διδασκαλία του, που έχει αποτυπωθεί στις γραφές του, είναι βαθιά βιωματική και αναφέρεται σε καίρια ζητήματα της πνευματικής ζωής: προσευχή, χάρη, δοκιμασίες, ταπείνωση, ειρήνη, ελευθερία, μετάνοια, αγάπη, υπακοή, θεογνωσία....




 (Οι πληροφορίες για τον Όσιο Σιλουανό αντλήθηκαν από την ηλεκτρονική σελίδα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και τον Ορθόδοξο Συναξαριστή )

Σελίδες