Ο ερειπωμένος ναός του Αι Γιαννιού ανάμεσα στους οικισμούς του Κατελιώνα και του Χανδρά Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ερειπωμένος ναός του Αι Γιαννιού ανάμεσα στους οικισμούς του Κατελιώνα και του Χανδρά Σητείας




 Ο χρόνος ξεθώριασε τις μνήμες της ύπαρξης της και άφησε μεγάλες πληγές στο «σώμα» της, όμως εκείνη μοιάζει να περιμένει καρτερικά να σταθεί και πάλι στα «πόδια» της και να αγκαλιάσει κάθε πιστό που θα διαβεί το κατώφλι της.

 

Της Ελένης Βασιλάκη

 

Ο λόγος για την εκκλησία του Αι Γιαννιού, που συναντάμε στη θέση "Ποτιστήρια" ανάμεσα στον ερειπωμένο σήμερα οικισμό του Κατελιώνα και τον οικισμό του Χανδρά. Η ονομασία της περιοχής διόλου τυχαία, καθώς όπως είδαμε τρέχει άφθονο νερό ακριβώς δίπλα από τα ερείπια της εκκλησίας.


Μόνο όποιος γνωρίζει ακριβώς τη θέση της μπορεί να την εντοπίσει σήμερα, μια κι ένα μεγάλο τμήμα της έχει γκρεμιστεί και όλη η επιφάνεια της έχει καλυφθεί από κισσό.


Βρίσκεται σε μια απομονωμένη αγροτική περιοχή που προσεγγίζεται με αγροτικό όχημα κι έτσι λίγοι είναι εκείνοι που πηγαίνουν προς τα εκεί , κυρίως για τις καλλιέργειες τους. Ακόμα λιγότεροι εκείνοι που θυμούνται πως υπήρχε και λειτουργούσε στον τόπο αυτό ναός.


Η αγιογράφηση του κτίσματος, που δυστυχώς έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα, μαρτυρά και την χρονολόγηση του που σίγουρα δεν μας πάει σε περίοδο μεταγενέστερη της Ενετοκρατίας.


Στέκει ακόμα όρθιο, σε κακή κατάσταση, το Ιερό Βήμα, ο βόρειος τοίχος και τμήμα του νότιου ενώ ο υπόλοιπος ναός έχει καταρρεύσει και στα μεγάλα κομμάτια που έχουν πέσει πάνω στο χώμα βλέπει κανείς ακόμα τα ξεθωριασμένα τμήματα των τοιχογραφιών του κατάγραφου ξωκλησιού.


Πολλές πληροφορίες δεν διασώθηκαν γι' αυτή την εκκλησία. Εκείνο που μπορέσαμε να μάθουμε είναι πως βρίσκεται μέσα σε ιδιοκτησία κατοίκου της Ζήρου.


Ωστόσο η σημαντικότερη πληροφορία, που ευχόμαστε να γίνει σύντομα είδηση, είναι πως υπάρχει πρόθεση από πλευράς εύπορης ομογενούς από τη Ζήρο να αναστηλωθεί και να λειτουργήσει και πάλι ο Αι Γιάννης.


Να σημειώσουμε πως η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη μικρά ξωκλήσια, τα περισσότερα γκρεμισμένα και χαμένα στη λήθη.


(Ευχαριστίες στον κ. Μανόλη Χρυσουλάκη που μας ενημέρωσε για το κτίσμα και βοήθησε τη μετάβαση μας ως τον ερειπωμένο ναό).


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Σε κάθε σπιθαμή των τοίχων του ναού κατεστραμμένες τοιχογραφίες 










Σελίδες